Alarmni sistemi

Koliko vremena treba provalniku da uđe u kuću kroz prozor?

AJAX DoorProtect Plus detektor za vrata/prozor

PVC prozori su sada , pa možemo reći, standard na tek izgrađenim kućama, a vlasnici starijih kuća su ili već promenili dotrajale drvene prozore ili to tek nameravaju. Nekako smo svi ubeđenja da su PVC prozori, osim što su dugotrajniji, štede energiju, smanjuju spoljnu buku, i bezbedniji i da ih je mnogo lakše “obiti” nego stare drvene prozore. Ali da li je to zaista tako?

 

Koliko vremena je potrebno da provalnik uđe u kuću kroz PVC prozore?

 

Ispada da je 10 sekundi dovoljno. To nije neka raketna nauka: uz bilo koji veći, pa čak i manji alat možete da ih otvorite, probušite, izgurate staklo, razbijete, isečete staklo… Sve to se događa veoma brzo, bez neke preterane buke, tako da oni koji spavaju u susednoj sobi možda neće ni čuti provalnike. Jednostavni detektori otvaranja se neće alarmirati, jer je tehnički prozor zatvoren.

Kako se zaštititi u takvim situacijama?“

Sveobuhvatna zaštita i blagovremena reakcija od suštinskog su značaja za sigurnost prostorija. Stoga ako već imate alarmni sistem ili nameravate da ga kupite, razmislite i o senzorima za prozore ili vrata, senzore koji osim detektovanja otvaranja/zatvaranja detektuju i udare, vibraciju, lomljenje stakla. U našoj ponudi proizvoda imamo detektor otvaranja DoorProtect Plus koji osim otvaranja i zatvarnja registruje promene vertikalnog ugla nagiba, udare i vibracije; a takođe i kombinovani senzor kretanja i lomljenja CombiProtect. Zajedno blokiraju sve moguće zone prodora i odmah aktiviraju alarm ako provalnik pokuša da otvori prozor, razbije staklo ili uđe u prostoriju unutar kuće.  

Pored ova dva senzora, postoji i jednostavnija varijanta DoorProtect koji NEMA opciju reagovanja na udare i vibracije, kao i GlassProtect senzor koji služi isključivo za aktiviranje alarma ukoliko dođe do loma stakla. A s obzirom da CombiProtect čini kombinaciju i detektora pokreta i loma stakla, mi uglavnom korisnicima njega preporučujemo – nema potreba da kupuju 2 zasebna senzora  kada sve dobiju u ovom 2u1 senzoru, a tako je i povoljnije. 

 

Svi AJAX senzori:

  • su potpuno bežični,
  • rade na baterije koje imaju rok trajanja i do 7 godina,
  • rade na udaljenosti do 2000 metara od centralne jedinice Hub-a (moguće je i na većim udeljnostima uz AJAX Rex pojačivač signala),
  • dostupni su u CRNOJ i BELOJ boji,
  • vrlo lako se povezuju sa centralom, 
  • se prate preko besplatne AJAX aplikacije.

Imajte na umu da je za zaštitu vašeg doma najvažnije znati ne samo zapretnju, već i za adekvatan i pravovremen odgovor na nju. U besplatnoj i veoma pogodnoj AJAX  aplikaciji za korišćenje, Vi i kompanija za obezbeđenje (ukoliko imate angažovanu takvu kompaniju) ćete odmah dobiti obaveštenje ukoliko senzor aktivira alarm. 

Ostavite odgovor