Alarmni sistemi

Ajax DualCurtain Outdoor – bežična zaštita perimetra

Ajax OutDoor Curtain

AJAX uređaji koji mogu da se koriste i za spoljnu upotrebu su od sada bogatiji za dvosmerni detektor pokreta, tipa zavesa – DualCurtain Outdoor – koji može da nadgleda perimetar širine do 30 metara, efikasno štiteći prilaze prozorima, vratima, lukovima, ogradama…

Spoljni detektori često mogu da budu “trn u oku” za instalatere jer se bore i sa prirodnim nepogodama (vrućinom, kišom, snegom) koje često aktiviraju “lažne alarme”.  Zbog toga je AJAX proteklu godinu posvetio ojačanju inženjerskog dela kako bi dublje zašli u najsloženiju oblast za proizvođače sigurnosne opreme – spoljne detektore.

Sa iskustvom u razvoju sopstvenih optičkih sistema i softverskih filtera za lažni alarm, AJAX je započeo rad na spoljnom detektoru pokreta sa uskim uglom gledanja. I tako je nastao DualCurtain Outdoor koji kombinuje patentirane sisteme sočiva, novi digitalni algoritam ( testiran na milionima okidača) za suzbijanje lažnih alarma, detekciju pokreta u blizini područja i izuzetno fleksibilna podešavanja. I sve to može godinama radi na baterijskom napajanju.

Dva detektora u jednom kućištu

Svaki DualCurtain Outdoor element je rezultat  inženjerske preciznosti. Glatke linije, udubljena sočiva i senzori za maskiranje čine usmereno telo otporno na kišu. Ploča za montažu SmartBracket omogućava vam jednostavno i sigurno pričvršćivanje detektora na površinu dok zatvarate setup ploču.

Svaka strana detektora podešava se nezavisno. Pomoću kontrola na zadnjem panelu možete da odredite udaljenost otkrivanja za svaku stranu, aktiviranje detekcije u području u blizini detektora i vertikalni pomak sektora za gledanje za 3 ° tako da delovi koji vire sa fasade ne ometaju pogled detektora.

Kroz Ajax aplikaciju je moguće odvojeno upravljati svkom stranom detektora: , omogućiti / onemogućiti IR ili maskirajuće senzore, učiniti ih trajno aktivnim bez obzira na režim naoružanja i podesiti osetljivost. Aplikacija Vam omogućava fleksibilno prilagođavanje interakcije sa detektorom – postavljanje kašnjenja ulaska / izlaska, povezivanje aktiviranja sirena sa određenom stranom ili kreiranje scenarija automatizacije alarma detektora.

DualCurtain Outdoor štiti najudaljenija područja zahvaljujući dometu veze do 1.700 metara od centrale. A na složenim lokacijama, ReX proširivači opsega signala mogu pomoći u izgradnji robusne zaštite oboda bez obzira na razmere.

Dvostruko filtriranje protiv lažnih alarma

Sa dva IR senzora sa svake strane, DualCurtain Outdoor je efikasan protiv lažnih alarma. Detektor ne reaguje ako je samo jedan senzor otkrio kretanje. Kada se oba senzora aktiviraju, detektor aktivira specijalni digitalni algoritam ELSA. U deliću sekunde, ELSA vrši analizu signala u tri koraka, filtrirajući prirodne smetnje i životinje, i zaključuje da li treba aktivirati alarm.

Tri faze digitalnog ELSA algoritma:

  1. Analiza obrasca.
    ELSA upoređuje talasne oblike signala sa IR senzora. Oba oblika moraju odgovarati kretanju predmeta koji zrače toplotu u zaštićenom području. Obrasci treba da se podudaraju u bilo kom smeru: bilo okomito ili duž pravca optike detektora. U istoj fazi se analizira intenzitet signala kako bi se uzela u obzir udaljenost izvora toplote od senzora i njegova veličina.
  2. Poređenje obrazaca.
    Amplitude signala se verifikuju pomoću baze obrazaca. Da bi kreirali bazu obrazaca, Ajax je analizirao milione testnih okidača detektora tipa zavese na ljudima, životinjama, svetlima i drugim prirodnim smetnjama u različitim vremenskim uslovima. Signali se moraju podudarati sa obrascima koji su tipični za ljude.
  3. Provera vremena.
    Kada se signali oba IR senzora podudaraju sa uslovima – ovo je kretanje i tipično je za čoveka – ELSA upoređuje vremenske intervale kada se signali aktiviraju, utvrđujući da li su gornji i donji senzori sinhrono detektovali kretanje.

Evolucija detektora zavese

Nakon analize slabosti spoljnih detektora tipa zavesa, Ajax je DualCurtain Outdoor opremio jedinstvenom tehnologijom za proširenje zaštićenog područja. Kada je uključeno otkrivanje bliskog područja – Near Area Detection , gornji IC senzor detektora dobija dodatni uski sektor pogleda usmeren pod uglom od 40 stepeni nadole. Ovo pomaže u otkrivanju pokreta pri pokušaju prodora blizu samog tela DualCurtain Outdoor, rešavajući problem slepe tačke (tipičan problem takvih detektora). Ova patentirana Ajax tehnologija je neophodna za zaštitu fasada i složenih arhitektonskih struktura.

t

Pouzdanost koja je postala brend

Ajax je dao sve od sebe i obezbedio da DualCurtain Outdoor radi do 4 godine na baterijama koje stižu prilikom kupovine detektora i ima sveobuhvatnu zaštitu od sabotaže. Sistem će odmah prijaviti sve probleme, poput pokušaja onemogućavanja detektora ili prazne baterije, korisnicima i kompaniji za monitoring.

Detektor je opremljen dugmetom za tamper koji reaguje na uklanjanje sa nosača i odvajanje DualCurtain Outdoor-a sa površine. A zahvaljujući konfigurabilnom intervalu ispitivanja centrale i detektora, sistem je u stanju da identifikuje gubitak veze sa DualCurtain Outdoor detektorom za manje od jednog minuta. Detektor zadovoljava Grade 2 u skladu sa standardom EN 50131 i opremljen je i sistemom protiv maskiranja koji otkriva pokušaje da se prekriju sočiva. 

DualCurtain Outdoor je spreman za loše vreme. Kućište detektora je zaštićeno od prašine i prskanja, a elektronika radi na temperaturama od -25 ° C do + 60 ° C i vlažnosti do 95%.

Related Posts

Оставите одговор