Alarmni sistemi, Motori za kapije

Kako upravljati kapijama i rampama pomoću AJAX sistema?

Kako upravljati kapijama i preprekama pomoću Ajax sistema

Kapije i rampe predstavljaju  prvu liniju bezbednosti na putu do zaštićenog objekta. Postoji mnogo više načina da sistem automatizovane kapije i rampe učinite zaista pouzdanijim nego što to omogućava standardna jedinica za daljinsko upravljanje. Koristeći AJAX dobijate dodatne funkcije kod automatizacije kapija i rampi

Zašto da koristite AJAX ako i sada rampe sa standarnim daljinskim upravljanjem rade kako treba? 

Svrha kapije ili rampe je da se zaštite od problema i da kontrolišu ko sme/ne sme da priže štićenom objektu, a ne da stvore dodatne probleme. Evo nekoliko “problema” sa kojima su se korisnici automatizacije sreli do sad bar jednom:

  1. Gubljenje vremena dok se čeka

Cena vremena je izuzetno visoka. Prosečna osoba provede skoro 4 meseca u životu čekajući zeleno svetlo na semaforu – zašto gubiti još par meseci čekajući da se otvore kapije ili barijera? Pomoću dugmeta možete voziti kroz kapije ili rampe bez gubljenja vremena na zaustavljanje i čekanje. Dugme deluje na rastojanjima do 1.300 metara (bez prepreka) i potrebno je samo 0,15 sekundi da se izvrši komanda. Za poređenje: u proseku, maksimalni domet privezaka za ključeve dostiže 200 metara, ali u stvarnom životu govorimo o manjem dometu. 

  1. Strah od falsifikovanja i hakovanja

Često daljinski upravljači za kapije i rampe nemaju zaštitu od falsifikovanja, a šifrovanje njihovih signala je “primitivno” ili jednostavno ne postoji. Takvi sistemi se mogu vrlo brzo hakovati za nekoliko minuta pomoću uređaja koji imitiraju originalni daljinski. Svi podaci u Ajax-u su šifrovani algoritmom sa plivajućim kodom. Svaki Ajax uređaj ima jedinstveni identifikator, a Jeweller radio protokol proverava i označava svaku sesiju komunikacije sa uređajima. Sistem je nedostupan za krađu koda; njime ne može upravljati uređaj koji nije povezan sa AJAX HUB-om. A ako izgubite kontrolno dugme, može se odjaviti od HUB-a pomoću nekoliko klikova u aplikaciji. Ako neko i ukrade Vaše AJAX dugme za otvaranje, Vii ga deaktivirate kroz aplikaciju, i dugme je neupotrebljivo.

  1. Slučajnosti

Čak i najviše kapije ne štite od raznih situacija. Na primer, bivši zaposleni je zadržao daljinski upravljač od rampe ili kapije. AJAX štiti i od takve nepažnje, sa WallSwitch-om i putem aplikacije, rampi i kapiji se isključi napajanje automatski čim se naoruža AJAX sistem. U tom slučaju, provalnici ne mogu da otvore rampu ili kapiju čak i ako imaju pristup AJAX Button uređaju. 

  1. Problem sa daljinskim upravljačima

Ako sigurni objekat ima nekoliko ulaza/izlaza, svaki sa svojim rampama i kapijama, još ako je tu i alarmni sistem pa je neophodan daljinski i za njega…nastane haos. A i nošenje gomile privezaka u vidu daljinskih upravljača nije zgodno. Sa AJAX-om ceo sistem stane u jednu aplikaciju na telefonu. Čak i ako ste na drugoj strani grada i nemate daljinski uređaj sa Vama, možete da otvorite kapiju/podignete rampu sa AJAX aplikacijom.

  1. Ograničena funkcionalnost

Sa AJAX-om, kapije i rampe postaju deo bezbednosnog ekosistema, dopunjujući ga i poboljšavajući. Sigurnosni sistem postaje tehnološki konstruktor čije mogućnosti određujete samo Vi. Na primer, povezivanjem kamere za video nadzor sa sistemom, na pametnom telefonu možete videti ko stoji ispred rampe i svira. Ili u sistem možete dodati spoljne detektore pokreta i blokirati kapije u slučaju aktiviranja alarma. Pomoću AJAX-a možete da kontrolišete kapije i rampe sa telefona, tako da daljinski upravljač uvek imate sa sobom i ne morate da brinete o sigurnosti kuće i kancelarije.

 

Kako da koristite AJAX za kontrolu rampe ili kapije? 

Za vezu i rad Vam treba mozak AJAX-a, a to je HUB, zatim Relay, WallSwitch i ako želite da ipak imate fizički daljinski, sve to možet dopuniti sa Panic Button uređajem: 

  1. Relay – za otvaranje i zatvaranje rampe / kapija.
  2. WallSwitch – za isključivanje i uključivanje napajanja rampe / kapije. ( opciono )
  3. Panic Button – dugme za kontrolu bez aplikacije. ( opciono )

Related Posts

Оставите одговор