Alarmni sistemi

Koje komponente čine AJAX bežični alarmni sistem

AJAX bežični alarmni sistem

Ajax bežični alarmni sistem sa EN50131 Grade 2 ocenom se može prilagoditi različitim vrstama okruženja, kućnim i kancelarijskim. Komponente su dostupne u beloj ili crnoj boji kako bi odgovarale dekoru enterijera gde se instaliraju. Podešavanje, upravljanje i nadgledanje zajedno sa produženim trajanjem baterije, čini da se sistem lako instalira i koristi. 

Sistem je baziran oko pametnog telefona vlasnika i on se koristi za sve parametre, instalacije i konfiguraciju. Alternativno, sistem može da instalira i podesi instalater i daljinski upravlja njime ako je potrebno. Komunikacija između uređaja je bežična i naziva se „Jeweller“ radio tehnologija sa dometom do 2000 za većinu uređaja, iako u upotrebi u zgradama to će se značajno smanjiti. Svi uređaji imaju ugrađene baterije i obično imaju radni vek trajnja od 3 do 7 godina. Sistem se može kupiti na više načina tj korisnik sam bira koje komponente želi.

A koje sve to komponente AJAX ima?

Sve AJAX komponente se mogu podeliti na tri glavne grupe: SISTEM, DETEKTORI UPADA i OSTALI DETEKORI

Sistem – Tri osnovne komponente sistema su HUB, takođe poznat kao centralna jedinica bez koje sistem ne može da radi. HUB je uređaj koji komunicira sa svim ostalim komponentama sistema i on je jedini koji mora da bude povezan na struju i internet, mada i on ima rezervnu bateriju koja mu omogućava rad do 15 sati u slučaju nestanka struje. Tu je HUB Plus koji za razliku od osnovnog HUB-a ima WiFi. SIM kartica može biti instalirana u slučaju da uređaj izgubi vezu sa internetom. Zatim su tu numerička tastatura koja se montira na zid, koristi se za naoružavanje/razoružavanje alarma i privezak Keyfob za daljinsko aktiviranje/deaktiviranje alarma. 

Detektori upada – postoje dva magnetna detektora za montažu na vrata/prozore sa oznakom DoorProtect i DoorProtect Plus. Plus varijanta u odnosu na osnovni model ima i detkeciju udara i vibracije. Oba imaju veliki i mali magnet koji pružaju prag otvaranja od 1 do 2 cm. GlassProtect je detektor loma stakla. Detektori pokreta su MotionProtect, Motion Protect Plus, CombiProtect (i detektor pokreta i detektor loma stakla) i MotionProtect Outdoor sa IP54 zaštitom i velikim dometom. Svi detektori imaju anti-masking, neosetljivost na životinje (do 50cm visine i do 20kg težine za unutrašnje detektore). 

Ostali detektoriFireProtect je optički i temperaturni senzor sa ugrađenom sirenom koji detektuje dim i temperaturne promene. Reaguje na temperature iznad 60°C ili ako temperature poraste iznad 30°C za manje od 30 minuta. FireProtect Plus dodatno ima senzor za ugljen monoksid CO.  Ovi uređaji su napravljeni tako da su usklađeni sa EN14604 standardom. LeaksProtect je uređaj koji detektuje vlagu i vodu. Ovaj mali uređaj se samo stavi na pod blizu recimo veš mašine i reaguje odmah čim se jedan kontakt na njemu pokvasi. AJAX u ponudi ima dve sirene, a unutrašnju i spoljšnju montažu. Spoljna StreeSiren ima IP54 zaštitu, i reaguje čak i ako neko pokuša da je pomeri. 

 

Tu su još i dodatni releji, moduli, prekidači, pojačivač signala, utičnice koji ovaj alarm čine još pametnijim. O njima pišemo drugi put. 

Širok spektar detektora i jednostavno podešavanje čini instalaciju brzom i jednostavnom, a kuću i kancelariju sigurnom. Sve AJAX proizvode i specifikacije pogledajte kod nas na shop-u. 

Related Posts

Оставите одговор