Video Nadzor

Top 7 trendova za sigurnosnu industriju u 2022

sigurnosna industrija 2022

Ulaskom u 2022. svet nastavlja da se bori protiv pandemije. Ali bezbednosna industrija je, bez sumnje, nastavila da se menja, prilagođava i razvija uprkos problemima u svetu. Nekoliko trendova se čak i ubrzalo. Osim tradicionalne „fizičke bezbednosti“, ostale bezbednosti kao što su veštačka inteligencija, cloud computing, , IoT i sajber bezbednost brzo su postale veoma popularne. 

 

Po svemu sudeći, bezbednosna industrija je u fazi redefinisanja. Prelazi sa puke zaštite i trudi se da obuhvati širi obim aktivnosti koje će proširiti bezbednost, a istovremeno doneti nove nivoe inteligencije i održivosti zajednicama, kompanijama i društvima.

Hikvision je podelio neke od njihovih ideja i očekivanja o ključnim trendovima koji će verovatno uticati na bezbednosnu industriju 2022. godine, a možda čak i dalje u budućnosti.

  1. AI će biti svuda

Danas je veštačka inteligencija prilično uobičajena u industriji bezbednosti. Više kupaca u industriji prepoznalo je vrednost AI i pronašlo nove upotrebe za AI aplikacije u različitim scenarijima. Zajedno sa ANPR-om, automatizovanim upozorenjima na događaje i smanjenjem lažnih alarma, AI tehnologije se koriste za šire primene, kao što je detekcija lične zaštitne opreme (PPE), detekcija pada za starije osobe, detekcija površine rudnika i još mnogo toga. U međuvremenu, takođe smo videli više saradnje u celoj industriji, sa proizvođačima bezbednosti koji su otvorili svoje hardverske proizvode za AI aplikacije trećih strana i pokrenuli otvorene platforme za klijente da kreiraju i obuče sopstvene AI algoritme da zadovolje prilagođene potrebe.

AI je jedna od osnovnih tehnologija za preoblikovanje bezbednosne industrije. Uzimajući koristi od optimizacije algoritama, kao i poboljšanih računarskih performansi i smanjene cene čipova usled napretka poluprovodničke tehnologije poslednjih godina, AI aplikacije postepeno formiraju osnovne funkcije i mogućnosti koje prihvataju svi sektori u industriji, i predviđamo još jaču tendenciju da se tvrdi da će „AI biti svuda“.

 

  1. AIoT će digitalizovati i prožimati industrijske vertikale

Sa više sigurnosnih kamera i drugih sigurnosnih uređaja koji su povezani na mrežu, bezbednosna industrija postaje važan deo IoT sveta, obogaćujući svoje vizuelne mogućnosti. Očigledno je da se granice bezbednosne industrije zamagljuju, nadilazeći arenu fizičke bezbednosti. U međuvremenu, popularizacija AI tehnologije omogućava povezanim uređajima da postanu inteligentne „stvari“ u svetu interneta stvari. Kombinacija AI i IoT-a, ili kako je  zovu, AIoT, podiže bezbednosnu industriju na viši nivo, automatizujući tokove rada i procedure preduzeća i pomažući u digitalnoj transformaciji različitih industrijskih vertikala kao što su energija, logistika, proizvodnja, maloprodaja, obrazovanje, zdravstvo itd.

Iz perspektive Hikvision kompanije, AIoT donosi više mogućnosti u industriju sa brzo širećim aplikacijama za sigurnosne uređaje i sisteme. U međuvremenu, bezbednosnim uređajima i sistemima se dodaje više mogućnosti percepcije kao što su radar, Lidar, merenje temperature, detekcija vlažnosti i detekcija curenja gasa kako bi bili moćniji. Ovi novi uređaji nose mnoštvo zadataka koji su pre samo nekoliko godina zahtevali nekoliko različitih uređaja, pokrivajući i bezbednosne funkcije i druge inteligentne funkcije za svet koji neprestano napreduje.

 

  1. Konvergentni sistemi će razbiti silose podataka

Radnici u privatnim preduzećima i javnim službama podjednako bi iskoristili priliku da se otarase opstruktivnih „silosa podataka“. Podaci i informacije razbacani i izolovani u različitim sistemima ili grupama stvaraju prepreke za razmenu informacija i saradnju, sprečavajući menadžere da steknu holistički pogled na svoje operacije. Ovde se pokazalo da je konvergencija različitih informacionih sistema efikasan pristup – nadamo se dovoljno da razbije te silose.

Jasno je – trend u industriji bezbednosti je ulaganje napora da se konvergiraju sistemi gde god je to moguće, uključujući video, kontrolu pristupa, alarme, prevenciju požara i upravljanje vanrednim situacijama, da spomenemo samo neke. Dalje, više nebezbednosnih sistema, kao što su ljudski resursi, finansije, inventar i logistički sistemi, takođe konvergiraju na objedinjene upravljačke platforme kako bi se povećala saradnja i podržala menadžment u boljem donošenju odluka na osnovu sveobuhvatnijih podataka i analitike.

 

  1. Rešenja i usluge zasnovane na cloudu biće od suštinskog značaja

Poput veštačke inteligencije, cloud nije novi trend u našoj industriji, ali se širi. Od tržišta malih preduzeća do nivoa preduzeća, možemo videti zamah koji gura sve više preduzeća da iskoriste bezbednosna rešenja i usluge zasnovane na cloudu. I kao što smo svedoci čak i sada, pandemija je ubrzala prelazak na operacije zasnovane na cloudu za ljude i preduzeća širom sveta.

Sva preduzeća žele platforme ili usluge koje nude jednostavnost, sa što manje sredstava za upravljanje i što jednostavnije podešavanje. To je upravo ono što cloud pruža. Sa infrastrukturom za hostovanje u cloudu, nema potrebe za lokalnim serverom ili softverom. Korisnici mogu lako da provere status svoje imovine i poslovanja u realnom vremenu, brzo primaju bezbednosne događaje i alarme i da reaguju na hitne slučajeve jednostavno koristeći mobilnu aplikaciju. Za bezbednosne poslovne operatere, cloud im omogućava da daljinski pomognu svojim klijentima da konfigurišu uređaje, poprave greške, održavaju i nadograde bezbednosne sisteme i pružaju bolje usluge sa dodatnom vrednošću.

 

  1. Kristalno jasna bezbednosna slika biće standard u svakom vremenu, pod bilo kojim uslovima, u bilo koje doba dana ili noći

Za video sigurnosne kamere je uvek od vitalnog značaja da održavaju jasnoću slike i snimaju detalje 24 sata dnevno, po bilo kom vremenu i pod bilo kojim uslovima. Kamere sa tehnologijom snimanja slika pri slabom osvetljenju koja daje slike visoke definicije i pune boje noću iu skoro potpuno mračnom okruženju su veoma dobrodošle na tržištu.

Vidimo impresivnu tehnologiju primenjenu na više modela kamera, uključujući 4K, varifokalne i PTZ kamere. Štaviše, za jasnije video sigurnosne slike pri slaboj vidljivosti – posebno u teškim vremenskim uslovima – koriste se senzori za slike visokih performansi, ISP tehnologija i AI algoritmi, koji omogućavaju kamerama da zadrže jasnoću i detalje pogleda.

Govoreći o tehnologiji snimanja, ne može se zanemariti trend ugradnje više sočiva u nove kamere. Kamere sa jednim sočivom su ograničene u svojoj sposobnosti da dobiju više detalja na većim udaljenostima i dobiju celu sliku na velikim mestima. Oni rade samo jedno ili drugo. Ali korišćenjem dva ili više sočiva za snimanje u jednoj kameri, kamere sa više sočiva mogu istovremeno da isporuče i panorame i detaljne, uvećane prikaze iste velike lokacije. Aplikacije uključujući aerodrome, luke, tranzitne stanice, parkinge, stadione i trgove videće ove kamere sa više sočiva kao blagodat na svakom nivou.

 

  1. Biometrijska kontrola pristupa će doneti veću sigurnost i efikasnost

Poslednjih decenija, ovlašćena kontrola pristupa se udaljila od ključeva, pin kodova i ličnih karata. Sada ulazimo u eru biometrije. Tržište kontrole pristupa brzo postaje okupirano biometrijskom autentifikacijom, od prepoznavanja otiska prsta i dlana do prepoznavanja lica i oka.

Biometrijske kontrole pristupa donose inherentne prednosti, kao što su veća sigurnost i efikasnost uz smanjeno falsifikovanje. Oni verifikuju u roku od nekoliko sekundi – ili delića sekunde – i sprečavaju nepotreban fizički kontakt. Iris, otisak dlana i prepoznavanje lica nude kontrolu pristupa bez dodira, higijensku praksu koja se sve više favorizuje kao rezultat pandemije.

 

  1. Pristup nultog poverenja će biti u centru pažnje sajber bezbednosti

Sa više bezbednosnih uređaja koji se povezuju preko Interneta nego što je iko ikada zamislio, sajber bezbednost je postala ogroman izazov u ​​industriji. Strožiji propisi o bezbednosti podataka i zaštiti privatnosti nedavno su uvedeni na ključnim svetskim tržištima, kao što su GDPR EU i Zakon o bezbednosti podatakai, postavljajući veće zahteve za sajber bezbednost. A 2021. godine, nekoliko značajnih napada ransomvware-a na različita preduzeća nas je bez sumnje ubedilo da kompanije u svakoj industriji moraju da ojačaju svoju arhitekturu mrežne bezbednosti i ojačaju svoju onlajn zaštitu.

Dakle, kako se bavimo rastućim problemima sajber bezbednosti? Iako je koncept zapravo razvijen 2010. godine, izraz „nulto poverenje“ postao je popularni izraz tek poslednjih godina. Strateška inicijativa koja se razvila da spreči kršenje podataka eliminisanjem koncepta poverenja iz mrežne arhitekture organizacije, Zero Trust je ukorenjen u filozofiji „nikad ne veruj, uvek proveri“. Koncept je u potpunosti prihvaćen u IT industriji i sada se takođe polako, ali stabilno kreće u domen fizičke bezbednosti, jer postepeno postaje važan deo sveta IoT-a.

 

Related Posts