Električne kapije su obično velike, teške i napravljene od tvrdih materijala. Potrebni su im snažni električni motori za kapije da ih pomeraju i, kada se pokreću, nose veliki zamah. Sigurnosni uređaji za kapije su dizajnirani da spreče bilo koga i bilo šta da bude povređeno ili oštećeno dok je kapija u pokretu. 

Jedan od sigurnosnih uređaja su i fotoćelije. Fotoćelije za automatizaciju kapija su sigurnosni uređaji koji se koriste da automatizovane kapije budu bezbednije.

Čitajte dalje da biste saznali šta su fotoćelije i kako rade.

Šta su to fotoćelije? 

Fotoćelije za električne kapije su elektronski uređaji koji koriste nevidljivi snop svetlosti za otkrivanje prisustva objekata, ljudi ili životinja na putu automatskih krilnih ili kliznih kapija. Snop infracrvene svetlosti se šalje iz jedne fotoćelije do druge fotoćelije. Kada je snop prekinut bilo čim što prolazi između fotoćelija, oni šalju signal sistemu za kontrolu kapije, nalažući kapiji da se zaustavi i obrne pravac. Opšta svrha sistema je da spreči bilo kakve nezgode ili oštećenja.

Fotoćelije za električne kapije su važne jer su suštinska bezbednosna karakteristika za automatske kapije. Bez fotoćelija, kapije se mogu uzrokujući ozbiljne povrede ili štetu. Na primer, ako bi dete ili kućni ljubimac protrčao kroz kapiju dok se zatvara, mogli bi biti zarobljeni ili povređeni, a kapija bi se mogla oštetiti. Slično tome, ako su pokretne kapije pogodile vozilo ili drugi predmet, pretrpeli bi veliku štetu.

Fotoćelije su važne za zaštitu bilo koga ili bilo čega što prolazi kroz kapije i za poštovanje bezbednosnih standarda.  Često nam mnogi traže da smanjimo cenu seta, da izvadimo fotoćelije iz njih jer ne znaju za čega služe i žele da uštede koji dinar ne stavljajući fotoćelije i instalaciju za njih. Par fotoćelija može koštati od 4000 dinara pa na više ( to pre svega zavisi od proizvođača), ali da li je vredno rizikovati nečiju povredu za samo par hiljada dinara?

LIFE Visio fotoćelije
Comunello fotoćelije
LIFE Visio fotoćelije

Koje su prednosti fotoćelija?

Fotoćelije za električne kapije pružaju nekoliko prednosti, uključujući:

  • Poboljšana bezbednost - dizajnirane su da povećaju bezbednost automatskih kliznih ili krilnih kapija otkrivanjem prepreka na putu kapije. Ovo može smanjiti mogućnost povreda i nezgoda uzrokovanih kontaktom sa pokretnim kapijama.
  • Sprečava oštećenje kapije - fotoćelije električne kapije pomažu u sprečavanju oštećenja kapije i prepreka na njenom putu. Ovo može uštedeti novac i smanjiti vreme kada su vaše kapije van funkcije tokom popravke.

Kako rade fotoćelije?

Fotoćelije se uvek isporučuju u paru. Par sigurnosnih fotoćelija se sastoji od predajnika i prijemnika. Predajnik neprestano emituje snop infracrvene svetlosti ka prijemniku. Kada objekat prekine snop, prijemnik detektuje prekid. Sigurnosne fotoćelije se mogu postaviti tako da detektuju objekte različite veličine. Na primer, ako su postavljeni iznad određene visine, mogu dozvoliti životinjama da trče ispod snopa, a da ga ne preseku. 

Instalacije fotoćelija

Utvrđivanje mesta gde bi fotoćelije trebalo da budu postavljene da pokriju sve potencijalne opasnosti je posao za montažere motora za kapije. Fotoćelije treba da budu instalirane tamo gde ih ne pokreću pokretna kapija ili kapije. Tipično, fotoćelije su instalirane sa obe strane kapije, a preporuka je da se postavljaju na visini 40-50 cm. 

Fotoćelije treba bezbedno da se montiraju na stubove kapije ili zidove koristeći . Važno je da se uverite da su na pravom nivou i da su pravilno poravnate pre nego što ih povežete. Redovno održavanje i čišćenje fotoćelija može pomoći da se osigura njihov ispravan rad.

Related Posts