Motori za kapije

Kako da izaberete najprikaladniji motor za Vašu kapiju?

Automatizacija kapije je postala neizbežan dodatak kućama i modernim zgradama. Zahvaljujući automatskoj kapiji više nije neophodno da izađete iz automobila kako biste ušli u vaš dom, a ovo je, kao i komfornost, postala opcija koja osigurava veću bezbednost ljudi i povećava vrednost same imovine.

Razlozi za automatizaciju kapije su brojni: praktičnost, komfornost, bezbednosti i sigurnost, lakoća korišćenja, duži vek trajanja kapije itd. Čini se da smo veoma brzo došli u vreme kada se ne postavlja pitanje zašto imate motor za kapiju, već zašto ga nemate?!

Odabir pravog motora, bilo za krilnu ili kliznu kapiju, zavisi od odgovora na sledeća pitanja:

  • PRVO PRE SVEGA: da li je klizna ili krilna kapija?
  • Koja je težina kapije? (veoma bitno kod kliznih kapija)
  • Koja je dužina kapije? (veoma bitan parametar kod odabira motora za krilnu kapiju)
  • Namena kapije. Da je motor za otvaranje kapije kod kuće, da li je namenjen za kapiju od stambene zgrade ili kapiju koja se koristi u industrijskom okruženju?
  • Broj operacija na dan ili intenzitet upotrebe (otvaranja/zatvaranja) dnevno.
  • Napajanje motora: 24V ili 230V.

Kada znate odgovor na gore navedena pitanja, korak ste bliže odabiru pravog motora za kapiju. Nakon osnovnih pitanja treba da razmislite i o izgledu motora: da li želite se motor vidi ili ipak želite podzemni motor koji ne kvari estetiku kapije. Ako želite podzmeni motor, više o njima možete da pročitate nekom od prethodnih tekstova: PODZEMNI MOTOR – ESTETIKA ILI FUNKCIONALNOST

Postoji veliki broj proizvođača motora za kapije i Mi uvek preporučujemo da se pre kupovine obavezno savetujete sa profesionalnim instalaterima koji će mogu da Vam predlože najbolje rešenje na osnovu Vaše kapije i Vaših zahteva. Zašto? Mnogi kupuju motore na svoju ruku i posle dođu do problema: motor nema dovoljnu  jačinu za otvaranje kapije, centrala ne može da se programira onako kako oni žele, da bi uštedeli 20-tak eura nisu kupili fotoćelije i kapija se zatvorila dok je auto bio na njenoj putanji…

Ako kupujete motor za kliznu kapiju morate da se uverite da ona radi bez problema pri ručnom otvaranju: nema zapinjanja i kočenja, radi glatko i ide po ravnoj površini. Takođe težina je JAKO bitna. Uvek se konsultujte sa instalaterom jer postoji veliki broj proizvođača i razni tipovi motora i svi rade različito. Recimo neki proizvođači imaju motore koji  su namenjeni za kapije do 400kg, ali jedva guraju kapiju težina od 400 kg. U prvih par nedelja oni rade dobro, ali kako vreme prolazi motor više nema snage i nastaju problemi: zapinjanje, kočenje, pregrevanje motora i na kraju prestanak rada. Sa druge strane, postoje motori koji su namenjeni za kapije do 400 kg, ali bez problema guraju kapije koje imaju težinu i do 500-600 kg. Glavno pravilo je da izaberete motor koji je namenjen za kapiju veće težine od Vaše. Mada neki čak preteraju i tada dođe do “čupanja” krilne kapije i oštećenja same kapije. Uvek se konsultujte sa nekim ko to radi pre nego što pogrešite i bacite Vaš novac.

Kod nas možete da pronađete motore za kapije različite konstrukcije, težine, dimenzija i težine krila. Svi motori iz naše ponude stižu od italijanskih proizvođa LIFE i ROGERposeduju garanciju kvaliteta (30 i 24 meseca), pažljivo i moderno su dizajnirani i izrađeni od kvalitetnih komponenti. Izaberite pravi motor za Vašu kapiju i uživajte u automatizaciji.

Related Posts