Motori za kapije

Kako da izaberete najprikaladniji motor za Vašu kapiju?

 

Automatizacija kapije je postala neizbežan dodatak kućama i modernim zgradama. Zahvaljujući automatskoj kapiji više nije neophodno da izađete iz automobila kako biste ušli u vaš dom, a ovo je, kao i komfornost, postala opcija koja osigurava veću bezbednost ljudi i povećava vrednost same imovine.

Razlozi za automatizaciju kapije su brojni: praktičnost, komfornost, bezbednosti i sigurnost, lakoća korišćenja, duži vek trajanja kapije itd. Čini se da smo veoma brzo došli u vreme kada se ne postavlja pitanje zašto imate motor za kapiju, već zašto ga nemate?!

Sada kada znamo šta automatizovana kapija donosi i da to želimo, dolazimo do sledećeg problema: Kako izabrati motor za kapiju koji je najbolje rešenje za Vas?!

Odabir pravog motora, bilo za krilnu ili kliznu kapiju, zavisi od odgovora na sledeća pitanja:

  • PRVO PRE SVEGA: da li je klizna ili krilna kapija?
  • Koja je težina kapije? (veoma bitno kod kliznih kapija)
  • Koja je dužina kapije? (veoma bitan parametar kod odabira motora za krilnu kapiju)
  • Namena kapije. Da je motor za otvaranje kapije kod kuće, da li je namenjen za kapiju od stambene zgrade ili kapiju koja se koristi u industrijskom okruženju?
  • Broj operacija na dan ili intenzitet upotrebe (otvaranja/zatvaranja) dnevno.
  • Napajanje motora: 24V ili 230V.

Pre kupovine obavezno se posavetujete sa profesionalnim instalaterima koji mogu da Vam predlože najbolje rešenje na osnovu Vaše kapije i Vaših zahteva!

Kada znate odgovor na gore navedena pitanja, korak ste bliže odabiru pravog motora za kapiju. Nakon osnovnih pitanja treba da razmislite i o izgledu motora: da li želite se motor vidi ili ipak želite podzemni motor koji ne kvari estetiku kapije. Ako želite podzmeni motor, više o njima možete da pročitate nekom od prethodnih tekstova: PODZEMNI MOTOR – ESTETIKA ILI FUNKCIONALNOST

Postoji veliki broj proizvođača motora za kapije i Mi uvek preporučujemo da se pre kupovine obavezno savetujete sa profesionalnim instalaterima koji će mogu da Vam predlože najbolje rešenje na osnovu Vaše kapije i Vaših zahteva. Zašto? Mnogi kupuju motore na svoju ruku i posle dođu do problema: motor nema dovoljnu  jačinu za otvaranje kapije, centrala ne može da se programira onako kako oni žele, da bi uštedeli 20-tak eura nisu kupili fotoćelije i kapija se zatvorila dok je auto bio na njenoj putanji…

Na šta MORATE DA OBRATITE PAŽNJU pre kupovine?

Ako kupujete motor za kliznu kapiju morate da se uverite da ona radi bez problema pri ručnom otvaranju: nema zapinjanja i kočenja, radi glatko i ide po ravnoj površini. Takođe težina je JAKO bitna. Uvek se konsultujte sa instalaterom jer postoji veliki broj proizvođača i razni tipovi motora i svi rade različito. Recimo neki proizvođači imaju motore koji  su namenjeni za kapije do 400kg, ali jedva guraju kapiju težina od 400 kg. U prvih par nedelja oni rade dobro, ali kako vreme prolazi motor više nema snage i nastaju problemi: zapinjanje, kočenje, pregrevanje motora i na kraju prestanak rada. Sa druge strane, postoje motori koji su namenjeni za kapije do 400 kg, ali bez problema guraju kapije koje imaju težinu i do 500-600 kg. Glavno pravilo je da izaberete motor koji je namenjen za kapiju veće težine od Vaše. Mada neki čak preteraju i tada dođe do “čupanja” krilne kapije i oštećenja same kapije. Uvek se konsultujte sa nekim ko to radi pre nego što pogrešite i bacite Vaš novac.

 

Kod nas možete da pronađete motore za kapije različite konstrukcije, težine, dimenzija i težine krila. Svi motori iz naše ponude stižu od italijanskih proizvođa LIFE i ROGERposeduju garanciju kvaliteta (30 i 24 meseca), pažljivo i moderno su dizajnirani i izrađeni od kvalitetnih komponenti. Izaberite pravi motor za Vašu kapiju i uživajte u automatizaciji.