Motori za kapije

Održavanje klizne kapije tokom zimskog perioda

Održavanje klizne kapije tokom zimskog perioda

Motori za kapije rade težak posao otvaranja i zatvaranja velikih, često teških kapija pritiskom na dugme. Ali tokom zimskih meseci, već težak posao postaje još malo teži jer motori moraju malo više da se potrude kako bi pokretali kapiju.  Razumevanje specifičnih problema, koji mogu ( a ne moraju ) da se jave tokom zimskog perioda, važno je za razumevanje kako preventivno održavanje motora može da izbegne probleme sa pouzdanošću i sigurnošću automatizovanih kapija.

Dolazak zime i hladnih dana znači da će električnim kapijama i pratećim motorima biti potrebna izmenjena rutina održavanja koja se zasniva na preprekama i uslovima koje predstavlja nova sezona. Zima obično znači veće kiše i niže temperature (koje mogu noću redovno da padnu ispod smrzavanja), lišće i drugi otpad na tlu, moguće snežne padavine i tamnija jutra i večeri. Sve ovo može uticati na automatski rad vrata, pa bi ono što pročitate ovde moglo da pomogne u održavanju pouzdanog i sigurnog automatskog rada kapije.

Svaka mašina koja se naizmenično koristi između stanja mirovanja i kretanja može se suočiti sa problemima u hladnijim uslovima. To je zato što može biti potrebno više sile da se stvari pokrenu. Zamislite svoj automobil i njegovo startovanje u hladnim, zimskim jutrima. Obično je potrebno malo duže da se motor pokrene nego što je to slučaj kada je toplo vreme. Isto se događa i sa motorima za kapije.  Ovo se može prevazići povećanjem sile koju motori primenjuju tokom zime, ali to treba da podesi profesionalni instalater. Kada opet dođe toplije vreme, motore treba vratiti na podešavanje nižeg obrtnog momenta.

 

Šine po kojima se kreću klizne kapije  treba redovno proveravati da li ima lišća i otpadaka, a tokom zime da li ima snega ili leda. Uvek je potrebno ukloiti sve sa njene putanje, pogotovo sneg koji može da onemogući kretanje kapije u potpunosti.

Zglobne ruke, zupčanici, klizne ograde od nerđajućeg čelika, ležajevi točka…svi ovi delovi moraju da se dobro podmažu kako bi se osiguralo nesmetano kretanje sa što manjim trenjem. Šarke takođe treba redovno podmazati kako bi se osigurao minimalan otpor kapija kako ne bi opteretili motore.

 

Fotoćelije pružaju osnovnu sigurnost za sisteme automatizacije kapija. Međutim, one su popularne i kod insekata koji ih mogu isprljati i oštetiti pločice i senzore. Redovno čišćenje unutar kućišta fotoćelije i brisanje kućišta spolja  može pomoći da bezbedne fotoćelije rade svoj posao kako treba. 

 

Podzemni motori trebaju biti instalirani s odgovarajućim odvodima kako bi se osiguralo da motori ne “sede” u vodi u bilo kom vremeskom periodu. Potrebno je redovno proveravati kutije kako bi bili sigurni da se voda pravilo ispušta iz podzemnih kutija motora

 

Automatizovane kapije se najčešće otvaraju na početku i na kraju dana, kada idete i kada se vraćate kući sa posla. U toku zimskih dana, to je uglavnom po mraku. Zato je veoma bitno da imate signalnu lampu koja je ispravna i koja osvetljava i daje upozorenje da je kapija u pokretu.

 

Ako imate bilo kakvih pitanja, potreban Vam je savet ili preporuka za pravi motor za kliznu kapiju, kontaktirajte nas! 

 

Related Posts