Alarmni sistemi

AJAX vs. AX PRO: koji bežični alarmni sistem da izaberete?

AJAX vs. AX PRO: koji bežični alarmni sistem da izaberete?

Kada je nešto dobro i drugačije od drugih, onda je za očekivati da neko želi nešti takvo u svojoj ponudi. I zato Hikvision-u nije trebalo dugo da na tržištu ponudi sličan sistem AJAX-u, čak je i ime slično AX PRO.  U nastavku pišemo o tome da li je Hikvision uspeo da kopira AJAX alarmni sistem, da li je uspeo da ga nadmiši i da li je vredno razmisliti o instaliranju Hikvision sistema.

Postoji mnogo sličnosti, ali verovatno još više razlika između ova dva sistema. Na prvi pogled, mogućnosti oba sistema su veoma slične – štite Vaš dom ili posao sličnim detektorima, takođe potpuno bežičnim, a obaveštenja na Vaš pametni telefon stižu brzo i putem besplatne aplikacije tako da možete preduzeti odgovarajuće mere. Zamena baterije svake 3 do 4 godine dovoljna je da sistem ostane u funkciji decenijama.

Ono što bi na početku trebalo istaći je da ProVision distribuira oba sistema, pa tako nismo pristrasni u promovisanju određenog brenda. Samo želimo da podelimo naša iskustva i pomognemo nekom prilikom odabira nekog brenda.

AJAX se proizvodi u Ukrajini od 2013. godine se u Ukrajini razvija i proizvodi od 2013. Svake godine udvostručuju svoje osoblje i objavljuju nove sigurnosne proizvode najvišeg kvaliteta. Nedavno je AJAX MotionCAM proglašen bezbednosnim proizvodom u 2020.

Hikvision, sa druge strane je najveći proizvođač kamera na svetu i potiče iz Kine. Nakon kupovine Pyronix-a, pokušaja ulaza u alarmne vode sa I generacijom bežičnog alarma, Hikvision je u Decembru 2020. predstavio AX PRO koji je gotovo identičan AJAX-u. 

Naravno da želite da znate koji je sistem ili marka najbolja. Ali za to morate znati razlike i identične karakteristike oba sistema. Stoga ćemo Vam korak po korak reći šta mislimo da trebate znati o AJAX-u i Hikvision-u kako biste konačno odlučili koji sistem najviše odgovara Vašim potrebama.

U čemu su AJAX i AX PRO slični?

Oba proizvođača nude potpuno bežični alarmni sistem, osim Hub-a, centralne jedinice sistema. Hub se povezuje sa el. napajanjem i Cloud-om i ovaj Cloud nadgleda ceo sistem. Čim se veza prekine, Cloud će obavestiti telefone povezanih korisnika.

Oba sistema su takozvani dvosmerni sistemi, centrala  komunicira sa bežičnim detektorima, ali detektori takođe komuniciraju nazad sa centralom. Ovo je veoma važno, jer centrala  treba odmah da uoči kvar, koji je namerno ili ne izazvao uljez. Ako detektor ne reaguje, to može značiti da više ne radi. Zbog toga centrale redovno proveravaju da li se prima nazad ispravni odgovor detektora. Ova provera, koja se naziva i pingovanje detektora, vrši se svakih 12 do 48 sekundi kod AJAX-a, u zavisnosti od podešavanja. Kod Hikvision-a to se radi na svakih 1 do 5 minuta. Prednost za AJAX, jer ako detektor prestane da radi, želite da saznate o tome što je pre moguće sa obaveštenjem na telefonu.

Bežični signal ima raspon od 2000 metara na otvorenom polju, iako to varira po proizvodu do najviše 800 do 1200 metara. Obično je ovo više nego dovoljno za osiguranje čak i najvećih domova bez proširitelja signala. Bežični signal kod AJAX-a se zove Jeweller, a Tri-X kod Hikvision-a. Naše iskustvo je da je bežični signal AJAX-a nešto jači od Hikvision-a, ali sa oba ne morate da brinete o dometu signala.

I AJAX i Hikvision imaju proširitelje signala u svom asortimanu proizvoda koje možete koristiti za proširenje bežičnog signala. Pomoću Hikvision-a možete povezati do 4 ekstendera, a sa AJAX-om do 5. Ovi brojevi se odnose samo na najluksuznije centrale oba brenda. Ali volimo to da naglasimo – proširitelji su potrebni samo ako želite da osigurate vrlo velike komplekse.

Asortiman detektora takođe uključuje detektore pokreta, kontakte na vratima, kontakte za vibracije, detektore dima, detektore curenja vode i panik tastere. Svi detektori se napajaju unapred instaliranim, lako zamenljivim baterijama CR123A. Oni imaju prosečan vek trajanja od 3 do 7 godina na oba sistema, u zavisnosti od izabranog proizvoda.

Cela instalacija i rad oba alarmna sistema obavlja se putem aplikacije na vašem pametnom telefonu. U AJAX-u se to zove AJAX Security System, a kod Hikvision-a dobro poznata Hik-Connect. Dobro poznata jer je to ista aplikacij koja se koristi i kod Hikvision video nadzora i Hikvision IP interfona. 

Šta AJAX ima, a Hikvision još uvek nema?

Spoljni detektori i predajnici. AJAX ima 3 spoljna detektora:

 1. AJAX MotionProtect Outdoor
 2. AJAX DualCurtain Outdoor
 3. AJAX MotionCAM Outdoor

Osim toga, možete integrisati bilo koju drugu marku detektora, na primer Paradox,  u AJAX sistem putem AJAX Transmitter-a  i AJAX MultiTransmiter-a. Na ovaj način možete koristiti i sve spoljne detektore Paradox-a u svom AJAX sistemu.

U ovom trenutku (Avgust  2021. godine), Hikvision nema u svom asortimanu nijedan spoljni detektor ili transmiter, a ne postoji ni neka naznaka da će ih biti u bliskoj budućnosti. Vrlo slabo od Hikvision-a budući da želite da što pre otkrijete potencijalne provalnike u alarmnom sistemu, detektori pokreta izvan kuće su dobar dodatak svim detektorima u zatvorenom prostoru. U stvari, ako možete zaštititi sve strane kuće spoljašnjim detektorima, neće Vam više ni trebati detektor unutar kuće. Na kraju krajeva, lopovi uvek dolaze spolja, a ne sa plafona.

UPDATE 2023: Hikvision je u svom asortimanu ima spoljni detektor pokreta i magnetni kontakt za spoljnu upotrebu! 

AJAX spoljni detektori otkrivaju provalnike u Vašem dvorištu  ili na prilazu pre nego što se zaista dogodi provala. 

AJAX Transmitter je zaseban predajnik koji možete priključiti u bilo koju drugu vrstu detektora. Na ovaj način možete integrisati detektore drugih marki u alarmni sistem AJAX. Na ovaj način imate još veći izbor u korišćenju detektora pokreta. Zahvaljujući AJAX Transmitter-u, svaka marka detektora postaje bežična i napaja se predajnikom AJAX.

AJAX MultiTransmitter je modul za integraciju žičnih uređaja drugih proizvođača sa AJAX-om. Desetine detektora i kilometri kabla sada se bez napora mogu pretvoriti u moderan bezbednosni sistem sa kontrolom pametnog telefona. Modul zamenjuje staru bezbednosnu kontrolnu tablu i povezuje žičane uređaje sa HUB-om, čineći ih punim delom AJAX-a. Na ovaj način možete nadograditi svoj stari alarmni sistem na AJAX zadržavajući svoje postojeće žičane detektore.

Šta Hikvision ima, a AJAX još nema?

Oba brenda registruju svoje detektore skeniranjem QR koda na proizvodu. Međutim, sa Hikvision-om takođe možete izabrati da Hub postavite na takozvanu „Enroll“ funkciju, neku vrstu režima registracije. Svi proizvodi koji su uključeni, a nalaze se u blizini Hikvision Hub -a automatski se povezuju. Vrlo korisno i praktično. 

Ono što nije tako zgodno u vezi sa proizvodima Hikvision je to što morate da otvorite ili otključate detektore pre nego što ih uključite. Posebno sa detektorima za vrata/prozor, i sami smo imali poteškoća da ih otvorimo bez oštećenja kako bismo prekidač postavili na ON. Zbog toga je ukupno vreme potrebno za prijavljivanje detektora duže nego kod AJAX-a. Jednostavan način registracije Hikvision-a je lep, ali položaj prekidača za uključivanje/isključivanje nije dobro promišljen.

Hikvision takođe nudi mogućnost da detektoru obezbedi i funkciju zvona na vratima. Na primer, ako neko otvori vrata, čućete ding-dong iz centrale. Ovo može biti korisno za vlasnike prodavnica, na primer, koji žele da budu upozoreni kada kupac uđe.

Konačna značajna razlika je mogućnost skladištenja slika sa pravih Hikvision nadzornih kamera lokalno na centrali. Ako povezani detektor pokreta detektuje kretanje, povezana nadzorna kamera takođe može prikazati sliku direktno u aplikaciji Hik-Connect. Primer: Ako se ulazna vrata otvore i alarm se oglasi, spoljna kamera usmerena na ista ulazna vrata može prikazati sliku pre otvaranja vrata. Na ovaj način brzo znate šta treba preduzeti u slučaju upada. Broj povezanih kamera zavisi od centrale koja se izabere: skuplja verzija centrale „Medium“ ima podršku za 4 IP kamere, jeftinija “Low” verzija ima podršku za 2 IP kamere.

Sa AJAX-om, sistem kamera je uvek odvojen od alarmnog sistema. Slike uživo određenih marki kamera možete puštati u aplikaciji AJAX, ali uvek savetujemo da za pregled kamera uvek koristite aplikaciju od proizvođača kamere jer nudi više funkcija.

Različite verzije Hub-a

AJAX nudi korisniku da bira između 4 različite verzija HUB-a, Hikvision nudi 2 različite cenrale. Koje su razlike između njih? Sve centrale su povezane sa mrežnim kabelom za komunikaciju sa Cloud-om, ali imaju i rezervnu SIM karticu. Razlika je u frekvenciji mreže na kojoj SIM kartica funkcioniše: 

Samo 2G:

 • AJAX Hub 
 • AJAX Hub 2
 • Hikvision Hub Low

Podrška za 2G i 3G:

 • AJAX Hub Plus

Podrška za 2G i 3G i 4G:

 • AJAX Hub 2 Plus
 • Hikvision Hub Medium

Budući da će provajderi u budućnosti isključiti 2G i 3G, a samo 4G i novi 5G će ostati aktivni, važno je utvrditi koliko vam je potrebna mobilna veza putem SIM kartice. Ako kod kuće koristite fiksnu internetsku vezu, SIM kartica služi samo kao rezervna kopija, a ovaj komunikacijski kanal sa Cloud-om je manje važan. Međutim, ako nemate fiksnu internetsku vezu, a SIM kartica je vaša glavna veza sa Cloud -om, važno je proveriti da li mobilni provajder kog odaberete održava mrežu koja podržava Hub.

Činjenica je da su najpouzdanije i najskuplje verzije centrala kod oba sistema – AJAX HUB 2 PLUS i Hikvision HUB Medium, ali i kod njih postoji velika razlika u ceni. Oba modela HUB-a  koriste sledeće komunikacione kanale sa Cloudom: Ethernet, Wi-Fi, 2G/3G/4G. 

Uopšteno možemo reći da je cena svih Hikvision proizvoda nešto jeftinija od AJAX proizvoda. Ali AJAX ima bolji dizajn i sve komponente su dostupne u crnoj ili beloj boji, dok Hikvision nudi standardnu belu. 

Postoje još 2 razlike između AJAX Hub-a i Hikvision Hub-a. AJAX Hub nema zvučnik ili sirenu i zato je uvek tih. Međutim, Hikvision Hub ima ugrađeni zvučnik koji vam govori tačno šta radite tokom instalacije, a u slučaju alarma emituje zvučni alarmni ton koji se ne može uporediti sa jačinom prave sirene,  ali ovo može biti korisno za neke ljude, iako lično vidimo malu dodatnu vrednost u govornom navođenju jer tokom instalacije možete sve jasno videti u aplikaciji kod oba brenda, pa nam usmena potvrda nije potrebna. Kada se sve instalira, HUB će verovatno završiti negde u REK ormanu ili sakriven, pa se više neće čuti unutrašnja sirena ili izgovorene poruke. Mogli biste, naravno, montirati Hikvision HUB  na mesto gde ga možete čuti, ali to bi verovatno bilo na vidnom mestu, a to svakako nije pametno i ne preporučujemo. 

Druga razlika je u tome što Hikvision Hub Medium takođe ima ugrađeni TAG reader za upravljanje sistemom sa TAG-om. Pošto nije pametno montirati HUB na ulazna vrata, jer to olakšava sabotažu HUB-a, mi bismo se uvek pre odlučili za zasebni Tag reader ako je potreban, umesto da koristimo ugrađeni čitač u HUB-u. 

Činjenica je, međutim, da za novac koji je potreban za kupovinu Hikvision Hub Medium-a, kod AJAX-a možete da izaberete HUB 2, pa tako Hikvision HUB Medium ima sledeće prednosti: 

 • Podrška za 3G i 4G kao rezervni kanal sa oblakom
 • Wi-Fi kao rezervni kanal sa Cloud-om
 • Izgovorene poruke
 • Ugrađen Tag reader, uključujući 3 TAG-a
 • Ugrađena zvučna sirena
 • Spajanje sa odvojenim Hikvision kamerama (4x)

Šta ako uporedimo najjeftinije HUB-ove oba brenda?

Ako ne želite da koristite detektore pokreta sa ugrađenom kamerom, možete odabrati AJAX Hub, najjeftiniju verziju AJAX centrale. Hikvision Hub Low podržava detektore pokreta sa ugrađenom kamerom. Uz to, uz Hikvision Hub Low, možete koristiti Wi-Fi kao rezervni kanal za održavanje veze sa oblakom. AJAX Hub ne podržava Wi-Fi. Prednost za Hikvision. 

Oba HUB-a imaju SIM karticu kao rezervnu vezu za Cloud, ali podržavaju samo 2G mreže.

AJAX HUB je u prednosti po broju korisnika – 50 korisnika, za razliku od Hikvision HUB Low koji podržava do 30 korisnika, a u prednosti je i po broju mogućih povezanih komponenti na HUB. 

Alarmna centrala DS-PWA96-M-WE BLACK

Original price was: 41,590.00rsd.Current price is: 35,100.00rsd.

Alarmna centrala DS-PWA64-L-WE BLACK

Original price was: 25,200.00rsd.Current price is: 21,700.00rsd.

Alarmna centrala DS-PWA96-M-WE

Original price was: 41,590.00rsd.Current price is: 35,100.00rsd.

Alarmna centrala DS-PWA64-L-WE

Original price was: 25,200.00rsd.Current price is: 21,700.00rsd.

AJAX MotionCAM i Hikvision PIRCAM

Detektori pokreta sa ugrađenom kamerom, oba brenda ih imaju u ponudi, sa jednakom rezolucijom fotografije od 640 × 480 piksela i infracrvenim osvetljenjem. Ovi detektori pokreta su veoma popularni jer možete odmah videti ko ili šta oglašava alarm. Odmah ćete dobiti nekoliko fotografija na pametnom telefonu u slučaju alarma. AJAX snima 3 do 7 fotografija sa svakim pokretom, a Hikvision od 9 do 20, u zavisnosti od izabrane rezolucije.

Hikvision PIRCAM se može povezati sa bilo kojim modelom Hikvision Hub -a. Dakle, jeftinija i skuplja verzija centrale je kompatibilna sa PIRCAM. Na Hub se mogu spojiti najviše 48 PIRCAM detektora. Hikvision HUB Low podržava do 64 standardna detektora, Medium verzija do 96. 

Kod AJAX-a je to malo drugačije, MotionCam podržavaju samo HUB 2 i HUB 2 PLUS centrale. HUB 2  ima podršku za povezivanje do 100 detektora od kojih svih 100 mogu da budu MotionCam dok HUB 2 PLUS ima podršku za povezivanje do 200 detektora od kojih svih 200 mogu da budu MotionCam.

Aplikacije od oba proizvođača su besplatne i dostupne u Apple AppStore-u. Kada su u pitanju Android korisnici, AJAX apliakcije se nalazi na Google Play prodavnici, dok je Hik-Connect aplikacija sklonjena sa te platforme i potrebno je je preuzeti sa Hikvision AppStore-a. Potpuna instalacija sistema oba brenda vrši se pomoću aplikacije na Vašem telefonu. Aplikacija AJAX je jednostavna za upotrebu i može uvesti slike kamera sa zasebnih kamera podržanih proizvođača ( Hikvision je jedan od podržanih proizvođača ). Ne nadajte se previše, jer to nije ništa drugo nego pregled slika koje biste videli da ste otvorili aplikaciju proizvođača te marke kamera. Ako imate PTZ kameru, nju ne možete da upravljate u AJAX aplikaciji. 

Naš izbor je uvek, mislim da smo to već i rekli, da se kamere uvek pregledaju u aplikaciji proizvođača kamera. Ako planirate da kupite kamere i taj proizvođač nema svoju aplikaciju, nemojte da kupujete te kamere! 

Hik-Connect  aplikacija od Hikvision-a je pogodnija jer je AX PRO alarmni sistem samo dodatni proizvod koji povezujete sa aplikacijom Hik-Connect. Na ovaj način zaista imate jednu aplikaciju za sve svoje kamere i alarmni sistem. Još ako planirate i Hikvision IP interfon, onda zaista imate jednu aplikaciju za sve. 

Dodatna prednost je što sa Hikvision alarmnim sistemom možete povezati do 4 zasebne kamere na detektore. Ako neki od ovih detektora nešto otkrije, slika povezane kamere će se odmah pojaviti na Vašem pametnom telefonu, tako da možete odmah preduzeti odgovarajuće radnje. Ova integracija alarma i odvojene kamere nije postojala u AJAX -u. Tačnije sa AJAX-om možete gledati samo žive slike kamera, ali ne i da se osvrnete na prvi trenutak detekcije pokreta. Tako je bilo do Juna 2021. Kada je u Junu 2021. AJAX predstavio MotionCAM Outdoor, detektor sa kamerom za spoljnu montaž, koji omogućava da primite jednu ili više fotografija detektovanog pokreta na svom pametnom telefonu za 9 sekundi. Na ovaj način ćete odmah znati ko ili šta je izazvalo alarm i možete preduzeti odgovarajuće mere.

Ako odlučite da pregledate slike sa kamere u aplikaciji proizvođača kamera, uvek možete da pogledate snimak unazad, pod uslovom da imate instaliranu SD karticu ili snimač sa HDD.

Naše iskustvo sa raznim aplikacijama

Ako već posedujete Hikvision kamere ili Hikvision IP interfon i već koristite aplikaciju Hik-Connect na svom pametnom telefonu, rad alarmnog sistema AX Pro takođe će izgledati vrlo poznato. I sami koristimo Hikvision kamere, disribuiramo isključivo njih, pa smo stoga bili upoznati i sa aplikacijom Hik-Connect. Kao iskusnom korisniku i instalateru, mnogo nam se sviđaju opcije koje su dostupne u postavkama detektora AX PRO, ali smo takođe svesni da ovo obilje postavki može uplašiti veliki deo korisnika kojima može da bude teško da postave čak i najoptimalnija i osnovna podešavanja. Tako da ponekad može potrajati neko vreme za testiranje na Hikvision -u. Posebno je funkcija zvona na vratima vrlo loše opisana u postavkama detektora. 

Aplikacija AJAX nudi manje mogućnosti podešavanja, ali sve što nam je potrebno bilo je tu. Što se tiče jasnoće, kod AJAX aplikacije nema te taj problem da Vam nešto nije jasno i da ne možete da podesite. Čak i bez ikakvog tehničkog znanja, možete koristiti ovu aplikaciju. Aplikacija AJAX se redovno ažurira i to možete zaključiti po stabilnosti celog sistema. Sve radi besprekorno. Ako moramo da izaberemo koja je aplikacija bolja na pametnom telefonu, definitivno bismo izabrali AJAX. Sve je jasno i na pravom mestu, gde god to očekivali.

I sad ono ključno pitanje: koji sistem je najbolji za vas?

Sada kada smo opisali najočiglednije karakteristike oba sistema, izbor je vaš. Morate da znate šta je to što Vi žellite da obezbedite, koje su Vaše trenutne i u buduće potrebe i nasapram njih da izaberete adekvatan sistem. 

Zašto bi trebalo da izaberete AJAX alarmni sistem: 

 • Rano otkrivanje uljeza putem jedinstvenih spoljnih detektora
 • Detektori najvišeg kvaliteta nisu pronađeni ni kod jednog drugog proizvođača
 • Spoljni detektori sa ugrađenom kamerom odmah verifikuju svaki alarm
 • Predajnik omogućava integraciju detektora bilo koje marke
 • Mogućnost povezivanja do 200 detektora sa ugrađenom kamerom
 • Imunitet za kućne ljubimce do 20 kg
 • Brži ping svih detektora, stoga ste ranije obavešteni ako nešto nije u redu sa detektorom
 • Trenutno je na raspolaganju više proizvoda
 • MultiTransmitter pretvara vaš stari žičani alarmni sistem u moderan sistem koji se može kontrolisati telefonom.
 • Lepši dizajn, crna i bela boja ( sitnica: kada poručite beli HUB dobijete beli električni kabl, kada poručite crni HUB dobijete crni električni kabl ) 
 • Ekonomičnije sa baterijama
 • Bežični domet do 2.000 metara bez proširivača dometa
 • Boljji domet daljinskog nego daljinskog kod Hikvision-a
 • Najširi bežični domet: Do 5 proširivača dometa na Hub 2 i Hub 2 Plus za pokrivanje do 35 kvadratnih kilometara.
 • Lako se povezuje sa praktično bilo kojom stanicom za praćenje u svetu

Zašto bi trebalo da izaberete AX PRO alarmni sistem: 

 • Istinska integracija video nadzora i alarmnog sistema u jednoj aplikaciji
 • Skladištenje slika pojedinačnih Hikvision kamera na Hub Medium
 • Jeftiniji od AJAX-a
 • Veći imunitet za kućne ljubimce do 30 kg (može biti i nedostatak jer je detektor tada manje osetljiv)
 • Bolja unutrašnja sirena nego kod AJAX-a

Kao što vidite, lista prednosti AJAX-a je duža. A posebno je razlika u mogućnostima u pogledu spoljne detekcije,  zaista područje gde je Hikvision slab ( za sada). Hikvision je jeftiniji, ali je na mnogo načina i slabiji. Stoga možemo samo preporučiti AJAX kao najbolji sistem 2021. godine. I najverovatnije se to neće promeniti u narednim godinama. AJAX enormno raste, već se prodaje u više od 120 zemalja i trenutno osvaja svetska tržišta.

Sa AJAX -om možete biti sigurni da će vaš sistem biti bolji samo sa više mogućnosti u budućnosti zahvaljujući besplatnim ažuriranjima softvera i novim proizvodima. AJAX ima najveći razvojni tim od bilo koje sigurnosne kompanije, koji na tržište donosi nove, vrhunske bezbednosne proizvode. AJAX će biti novi lider na tržištu bezbednosnih proizvoda u Evropi od 2021. Neće vas iznenaditi kada napišemo da je samo pitanje vremena kada će postati novi lider širom sveta.

UPDATE OKTOBAR 2023: Ajax je ušao na tržište video nadzora predstavljanjem novih NVR uređaja i IP kamera. 

Sa druge strane je tu Hikvision koji se svetski lider u sigurnosnoj industriji, sa njihovim kamerama i IP interfonima nema greške,  tek pre par meseci su predstavili AX PRO i sve nas zanima šta je to novo što možemo da očekujemo od njih. 

Nećete pogrešiti ni u kom slučaju  – i ako odaberete AJAX i ako odaberete AX PRO. 

Ostavite odgovor