Video Nadzor

6 najčešćih pitanja o korišćenju PoE switch uređaja

6 najčešćih pitanja o korišćenju PoE switch uređaja

Power over Ethernet (PoE) je standard koji omogućava Ethernet kablovima da prenose podatke i napajanje istovremeno koristeći jedan mrežni kabl. Ovo omogućava integraciji sistema i instalaterima mreže da postavljaju napajane uređaje na lokacijama na kojima nedostaje električno napajanje, ali postoji mrežni kabl. Pored toga, PoE eliminiše troškove instaliranja dodatnih električnih instalacija, zahtevajući od profesionalnih električnih instalatera da obezbede da se poštuju strogi propisi o provodnicima. PoE tehnologija šalje 10/100/1000 Mbps podataka i 15W, 30W, 60W i do 90W budžeta za napajanje uređajima preko Cat5e, Cat6, Cat6a. Cat7 i Cat8 Ethernet kablova za maksimalnu udaljenost od 100m. PoE tehnologija se oslanja na standarde IEEE 802.3af, 802.3at i 802.3bt. 
Istorijska pozicija u mrežnoj tehnologiji PoE switcha je nezamenljiva i neosporna, i on još uvek igra značajnu ulogu u mrežnoj komunikacionoj tehnologiji.

U nastavku ćete pročitati neka često postavljana pitanja o korišćenju PoE switch uređaja. 

1. IZBOR POE PREKIDAČA I POE STANDARDA

Postoji mnogo tipova PoE switch uređaja, od megabitnih do gigabitnih, upravljivih do neupravljivih, razlike u brojevima portova, itd. Ono što je sigurno potrebno pre odabira je dobro sveobuhvatno i integrisano razmatranje pre izbora, i da znate u kom sistemu ćete koristiti taj switch.  Ovde ćemo kao primer da uzimemo HD-TVI video nadzor.

  • Megabit VS Gigabit - Izbor pravite na osnovu kombinacije broja kamera u sistemu, rezolucije kamere, brzine prenosa, brzine kadrova i drugih parametara koje projekat zahteva.
  • Koliko portova treba da izaberemo - Prema broju portova, PoE switch se može podeliti na 4 porta, 8 portova, 16 portova, 24 porta, itd. Možete napraviti izbor na osnovu snage opreme za praćenje, broja, lokacije, budžeta PoE napajanja, cene itd. .
  • PoE standard - Većina PoE switch uređaja na tržištu sada bi mogla da podrži i IEEE 802.3af i IEEE 802.3at, ali ako PD zahteva snagu koja je veća od 30W, onda vam je potreban IEEE 802.3bt PoE switch.

2. DA LI MORAMO DA IZABEREMO AKTIVNI POE SWITCH ILI PASIVNI?

Prvo, trebalo bi da znate razlike između njih. Unutar aktivnog PoE switch uređaja nalazi se PoE kontrolni čip. Postoji funkcija detekcije pre napajanja. Kada je uređaj povezan, PSE šalje signal mreži da otkrije da li je terminal u mreži PoE PD uređaj. Pasivni PoE je PSE jakog tipa napajanja, koji bi snabdevao strujom prilikom uspostavljanja veze bez ikakvih koraka detekcije, bez obzira da li je terminal PoE PD. Veoma je lako “spržiti” opremu za pristup.

PoE switch

3. KAKO MULTIMETARSKIM MERENJEM RAZLIKOVATI AKTIVNI I PASIVNI POE SWITCH?

Lako je razlikovati aktivni i pasivni PoE switch pomoću multimetarskog merenja, a metoda je sledeća. Testirajte PIN za napajanje PSE-a, obično 1/2, 3/6 ili 4/5, 7/8 RJ45 porta, pomoću uređaja za merenje napona multimetra, ako je vrednost napona 12V/24V/48V, itd. ., PSE je pasivni. U ovom procesu, PSE ne vrši testiranje na PD (ovde je multimetar) i direktno obezbeđuje 48V ili drugi napon. Sa druge strane, ako se napon ne meri i igla multimetra skoči između 2~10V, to je aktivan POE PSE jer u ovoj fazi, PSE vrši detekciju na strani PD (ovde je multimetar), a multimetar nije legalan PD, PSE neće snabdevati napajanje i ne generiše se stabilan napon.

4. DA LI JE POE STABILAN?

PoE tehnologija je razvijana dugi niz godina i sada je u veoma zreloj fazi, a standardno PoE napajanje je dovoljno stabilno i bezbedno. Većina nestabilne situacije bi bila zbog:

  • Izbor pasivnih PoE prekidača.
  • Kvalitet kablova je suviše loš.
  • Sam dizajn programa nije razuman.
  • Udaljenost napajanja nije odgovarajuća.
  • Priključeno je previše uređaja velike snage i to uzrokuje nedostatak napajanja (naročito oprema za nadzor omogućava režim grejanja noću).

 Zato je bolje da prvo istražite spoljne uzroke kada otkrijete problem nestabilnog napajanja.

6 najčešćih pitanja o korišćenju PoE switch uređaja
6 najčešćih pitanja o korišćenju PoE switch uređaja

5. DA LI JE BOLJE DA POE IMA ŠTO VEĆU SNAGU?

Zbog pojave uređaja velike snage kao što su HD dome kamere i video telefoni u realnom vremenu, proizvođači mrežne opreme se trude da razviju PoE switch uređaje veće snage. Međutim, mnogi proizvođači samo teže povećanju budžeta za napajanje, ignorišući odnos između snage i broja portova. To bi neizbežno povećalo ukupne troškove opreme kada je snaga velika. A rezultat je da korisnik bira PoE switch sa niskom praktičnošću i niskim performansama. Zbog toga bi trebalo da izaberete najpogodniji PoE switch na osnovu utvrđene snage i broja PD uređaja prema koracima u 1. pitanju.

6. ZAŠTO POE IMA OGRANIČENU UDALJENOST PRENOSA PODATAKA?

Maksimalna daljina prenosa PoE switch uređaja uglavnom zavisi od udaljenosti prenosa podataka. Kada razdaljina prenosa prelazi 100 metara, može doći do kašnjenja podataka i gubitka signala. Stoga, u stvarnom procesu izgradnje, razdaljina prenosa je najbolje da ne prelazi 100 metara. S druge strane, pored kvaliteta PoE, udaljenost zavisi i od mrežnih kablova. Loš kvalitet mrežnog kabla bi ograničio daljinu prenosa. Osim toga, što je daljina prenosa veća, otpor bi bio veći. Imao bi veće zahteve za mrežni kabl. Da bi se smanjila pojava kvarova, uvek se preporučuje razdaljina prenosa unutar 100 metara.

Za neke specifične zahteve, Hikvision i UTEPO obezbeđuju PoE uređaje sa razdaljinom prenosa od 250 metara, ali pokušajte da obezbedite da udaljenost bude manja od toga. 

 

Related Posts