Video Nadzor

Industrijski PoE switch – kako da odaberete adekvatan uređaj?

PoE switch

Za krajnje korisnike ili projekte u surovim okruženjima, postoje šanse da su im potrebni industrijski PoE svitch uređaji. Slede neke smernice koje pomažu krajnjim korisnicima da odaberu onaj koja odgovara njihovoj potražnji.

Projekti u surovim okruženjima mogu imati koristi od industrijskih PoE uređaja koji su spremni da rade u širokom temperaturnom opsegu, imaju funkcije redundancije snage i često se postavljaju u ojačana kućišta/kutija. To ih čini suštinski različitim od komercijalnih PoE switch uređja koji se obično koriste u zatvorenim, klimatizovanim okruženjima.

Nečistoća, prašina, vibracije, udari, električna buka, vrelina i hladnoća su parametri koji uslovljavaju upotrebu industrijskih switch uređaja. Standardni PoE switch možda ima životni vek od 2 do 3 godine, sa druge strane industrijski bi trebalo da rade do 10 godina i više.  

Komercijalni Ethernet switch uređaji se postavljaju u urednim ormanima, rek ormanima, sa kontrolisanom temperaturom i na mesta gde se toleriše malo kašnjenje u prenosu. Industrijski se postavljaju u ozbiljna industrijska okruženja sa prašinom udarima, električnom bukom gde su neophodni sigurnost, pouzdanost, dostupnost dobrog propusnog opsega, upravljivost i redudantnost.

Trenutno postoje različiti PoE standardi koji određuju maksimalnu snagu koja se isporučuje iz svakog porta. Tu spadaju PoE 15,4W; PoE + 30W; i PoE ++ tipa 3 i 4, isporučuju 60W, odnosno 90W. Tada bi trebalo odabrati pravi industrijski PoE switch imajući na umu ukupan sistem i budžet napajanja.

 • Morate da znate koja je snaga potrebna za sve uređaje. Neophodno je osigurati da proračun napajanja switch uređaja podržava napajanje na svim portovima. Koja snaga je potrebna zavisi od vrste uređaja koje će napajati i broja. Pre svakog odabir radi se detaljna kalkulacija vezana za uređaje koji će biti povezani na switch.
 • Odredite vrste mrežnog protoka. Na primer, ako se prenos podataka zasniva na unicast saobraćaju, korisnik treba da razmisli o primeni neupravljanih PoE uređaja. Međutim, ako se prenos podataka zasniva na kombinaciji unicast-a, multicast-a i emitovanog saobraćaja, tada treba razmotriti postavljanje upravljanih PoE uređaja industrijske klase.
 • Utvrdite potrebe mrežne propusnosti. Korisnik mora da proceni propusni opseg mreže potreban za svaki krajnji uređaj. 

PoE switch uređaji su bitni u video nadzoru, pružajući i Internet vezu i napajanje IP kamerama koje su sve više zasnovan na PoE. Ovo ima razne prednosti, posebno kada se kamere nalaze na mestima gde je otežano postavljanje i mrežnog i napojnog kabela. Glavna prednost postavljanja PoE switch uređaja je olakšavanje instalacije i ušteda troškova rada. Budući da se postiže isporuka napajanja i podataka putem jednog Cat5e / Cat6 kabela nema potrebe za angažovanjem električara da bi se instalirale električne utičnice za IP kamere i nema potrebe za duplim kablovima. 

Da li su Vam za video nadzor potrebni PoE switch uređaji sa portovima od 60 W?


Ne postoji univerzalan odgovor, jer se PoE prekidač bira na osnovu vrste IP kamere. Većina fiksnih IP kamera zahteva samo manje od 15,4W. PTZ kamere obično zahtevaju više snage, pa ćete možda morati da koristite PoE od 60W. Što su kamere pametnije, sa više funkcija kao što je noćno snimanje, PTZ, dodatni I/O, bitno je da imate dovljno napajanja za svaki port.
Industrijski PoE switch bi trebalo da bude sposoban da pruži 60w ili 95W. Štaviše, kako se video nadzor sve više integriše sa drugim bezbednosnim i ne-bezbednosnim sistemima, switch sa portom od 60W može da podrži i druge uređaje sa kojima su integrisane kamere. 

Da bi se sprečilo “hakovanje” ili upad u industrijski PoE switch, SI ili krajnji korisnik treba da ga konfigurišu na nivou mreže i na nivou uređaja. „Provera identiteta na mrežnom nivou podrazumeva VPN i zaštitne zidove kako bi odbili neovlašćeni pristup mreži, VLAN za odvajanje i zaštitu mrežnog saobraćaja, SNMPv3 potvrdu identiteta i 56-bitno šifrovanje. Mere zaštite na nivou prekidača uključuju potvrdu identiteta pristupa korisnika, IEEE 802.1Ks za pristup zasnovan na portu i HTTPS, SSH, SNMPv3 za šifrovanje podataka. Upravljanje nalozima zasnovano na ulogama je takođe važna mera bezbednosti, uključujući korisničke lozinke na više nivoa, SSH / SSL (128-bitno šifrovanje).

Bitna je i cyber i fizička sigurnost uređaja. Preporuka je da PoE switch bude instaliran u kućište koje je bezbedno, može da se zaključa, da postoji i kamera koja prati i nadgleda samo switch. 

Ispod su neki primeri najboljih praksi zaštite:

 • Onemogućite DTP na svim non-trunking pristupnim portovima
 • Primenite Port Security funkciju kako biste sprečili neovlašćeni pristup prebacivanjem portova
 • Koristite funkciju privatnog VLAN-a za razdvajanje mrežnog prometa 
 • Onemogućite CDP tamo gde je to moguće
 • Sprečite napade denial-of-service i drugu eksploataciju onemogućavanjem neiskorišćenih usluga i protokola
 • Isključite ili onemogućite sve neiskorišćene portove na prekidaču i stavite ih u VLAN koji se ne koristi za normalno funkcionisanje
 • Koristite sigurnosne mehanizme kako biste obezbedili zaštitu od MAC napada
 • Koristite bezbednosne funkcije na nivou porta kao što su DHCP preglede, IP Source Guard i ARP bezbednost tamo gde je to primenljivo.

Ostavite odgovor