Video Nadzor

Kako da izaberete pravi mrežni kabel?

Mrežni kabl

Svi Ethernet kablovi služe jednoj osnovnoj svrsi – da povežu uređaje sa mrežom, kao što je Internet. Međutim, nisu svi Ethernet kablovi potpuno isti. Ali ako ste nekad imali potrebu da kupite kabl, ali niste imali ideju koji da izaberete, verujte nam, niste jedini. Oznake Etherneta, kao i mnoge stvari u savremenim mrežnim standardima, mogu biti teške za tumačenje i razumevanje. Srećom, došli ste na pravo mesto. Nastavite sa čitanjem i videćete koji kabl je pravi za Vas. 

Kako da izaberete? 

Najlakši način da odaberete mrežni kabel je da obaberete onaj sa rasponom i performansama koji su Vam potrebni. Ali šta je to što Vama treba?

Započnite brzinom Vašeg kućnog interneta. Ako imate gigabitni internet, stari Ethernet kabel će Vas samo usporavati. Ali ako imate sporiju vezu, recimo 10 ili 20 megabita u sekundi, odgovara Vam bilo koji Cat 5 ili novije. 

Zatim uzmite u obzir brzinu koja Vam je potrebna za mrežu. Ovo je iskreno nebitno za većinu kućnih korisnika. Ali ako često koristite mrežu za prebacivanje velikih datoteka i fajlova sa jednog računara na drugi ili prenosite video sadržaj izuzetno velike propusnosti, bolji Ethernet kabl može napraviti značajnu razliku.

Za kraj, bitan je i ruter. Neki jeftini ruteri podržavaju samo Ethernet do 100 megabita u sekundi, tako da vam i ne odgovara nešto novije od Cat 5.  Čak i najbolji kućni ruteri retko podržavaju više od gigabitnog Etherneta, tako da je upitno da li Vam je potreban Cat 6a i Cat 7.

Uz sve gore navedeno, kabl Cat 6 je onaj koji će vam najverovatnije trebati. Većina domova može proći i sa Cat 5e.

Ako ste ikada pretraživali kablove na mreži, verovatno ste primetili da ih gotovo uvek klasifikuju kao „Cat 5“, „Cat 6e“ ili nešto slično. „Cat“ jednostavno označava „Kategorija“, a sledeći broj ukazuje na specifikacije za koje je kabl proizveden. Opšte pravilo je da veći brojevi predstavljaju veće brzine i veće frekvencije, mereno u Mhz. Kao što je slučaj s većinom tehnologija, noviji kablovi imaju tendenciju da podrže veće propusne opsege, a samim tim i povećane brzine preuzimanja i brže veze. Imajte na umu da će duži Ethernet kablovi rezultirati manjim brzinama prenosa, iako kablovi kupljeni za ličnu upotrebu retko prelaze 100 metara; tako da je malo verovatno da će doći do velikog smanjenja brzine.

Ispod možete videti na šta je svaki tip kabela sposoban.

Category Shielding

Max Transmission Speed (at 100 meters)

Max Bandwidth
Cat 3

Unshielded

10 Mbps 16 MH
Cat 5

Unshielded

10/100 Mbps 100 MH

Cat 5e

Unshielded 1,000 Mbps / 1 Gbps 100 MH
Cat 6

Shielded or Unshielded

1,000 Mbps / 1 Gbps 250 MHz
Cat 6a

Shielded

10,000 Mbps / 10 Gbps 500 MHz
Cat 7

Shielded

10,000 Mbps / 10 Gbps 600 MHz
Cat 7a

Shielded

10,000 Mbps / 10 Gbps 1000 MHz

Cat 3 i Cat 5

I Cat 3 i Cat 5 Ethernet kablovi se u ovom trenutku smatraju zastarelom tehnologijom. Možete da pronađete sisteme koji još koriste Cat 5, ali ako kupujete novi kabl, nemojte ni razmišljati o kupovini jednog od ova dva kabela. Spori su i niko ih više ne proizvodi. 

Cat 5e

„E“ u Cat 5e je skraćenica od reči enhanced što  označava „poboljšano“. Nema fizičkih razlika između Cat 5 i Cat 5e kablova, ali 5e Ethernet mrežni kabel je izgrađen po strožim standardima ispitivanja kako bi se eliminisali unakrsni prenosi tj. neželjeni prenos signala između komunikacijskih kanala . Cat 5e je trenutno najčešći tip Ethernet kabela, uglavnom zbog niskih troškova proizvodnje i mogućnosti da podrži brže brzine od originalnih Cat 5 kablova.

Cat 6

Cat 6 kablovi podržavaju znatno veće propusne opsege od kablova Cat 5 i Cat 5e, ali su i skuplji. Cat 6 kablovi su čvršće namotani od svojih prethodnika i često su opremljeni zaštitom od folije ili pletenicom. Ovaj oklop štiti upletene parove žica unutar Ethernet kabela, pomažući u sprečavanju smetnji u prenosu signala i smetnji od buke. Cat 6 kablovi mogu tehnički podržati brzine do 10 Gbps, ali mogu to činiti samo do 55 metara dužine.

Cat 6a

„A“ u Cat 6a je skraćenica od reči augmented što označava „povećani“. U poređenju sa običnim Cat 6 kablovima, 6a kablovi podržavaju dvostruko veći propusni opseg i sposobni su da održavaju veće brzine prenosa na većim dužinama kablova. Cat 6a kablovi su uvek oklopljeni (shielded, instalateri ih zovu šildovani), a njihova oplata – koja je dovoljno gusta da u potpunosti eliminiše presretanje – čini ove kablove mnogo gušćim,, manje fleksibilnim od Cat 6.

Cat 7

Cat 7 kablovi koriste najnoviju široko dostupnu Ethernet tehnologiju i podržavaju veće propusne opsege i značajno veće brzine prenosa od Cat 6 kablova. Proporcionalno su skuplji od ostalih Ethernet kablova, mada su njihove performanse odraz njihove premium cene. Cat 7 kablovi mogu dostići do 100 Gbps na dometu od 15 metara, što ih čini odličnim izborom za povezivanje modema ili rutera direktno na vaše uređaje. Cat 7 kablovi su uvek oklopljeni ili šildovani i koriste modifikovani GigaGate45 konektor, koji je kompatibilan sa unazad redovnim Ethernet portovima.

Cat 7a

Iako nije toliko dostupan i nema roliko podršku od strane mrežnih uređaja,, Cat 7a trenutno nudi Ethernet kablove najviše specifikacije koje možete da kupite. Iako se brzina prenosa ne razlikuje od brzine Cat 7, Cat 7a kablovi nude više od 50% poboljšanja ukupne propusnosti, što u određenim podešavanjima može biti korisno. Oni su daleko skuplji od bilo koje druge opcije, pa ih zaista treba uzeti u obzir u vrlo bitnim slučajevima.

Cat 8

Cat 8 kablovi još uvek nisu široko dostupni, ali sve je veća potražnja za njima. Možemo da očekujemo da će na tržište stupiti sa većim maksimalnim brzinama i većim maksimalnim širinama pojasa od Cat 7a kablova i da će postati i poularniji od njih. 

Ethernet pojmovnik

Razlike između različitih vrsta Ethernet kablova su zapravo prilično jednostavne, ali lako mogu da Vas zbune njihove oznake. Da bismo Vam i u tome pomogli, sastavili smo brz i kratak opis šta znače različite oznake i šta dobijate ako kupite kabel sa tim oznakama:

  • Cat je oznaka „kategorije“ o kojoj smo gore pisali. 
  • Twisted Pairs ili TP: Uvrnuti parovi. Ova terminologija odnosi se na način na koji su žice unutar kabla ispletene zajedno. Upleteni parovi su godinama industrijski standard i  inferiorni su samo u odnosu na optičke kabloveu pogledu maksimalne dužine i pada brzine.
  • Unshielded Twisted Pairs ili UTP:  Nezaštićeni upleteni parovi. Kablovi označeni kao UTP nemaju zaštitnu foliju ili pletenu zaštitu, što kabl čini jeftinijim za proizvodnju i fleksibilnijim, ali se tako žrtvuje kvalitet signala i povećava ranjivost za unakrsne veze odnosno prenos signala između komunikacijskih kanala
  • Shielded Twisted Pairs ili STP: Zaštićeni upleteni parovi. Kablovi sa STP ili SSTP oznakama su zaštićeni pletenim štitom, koje je obično napravljen od bakra ili drugog provodljivog polimera. Zaštita smanjuje buku i poboljšava kvalitet veze.
  • Foiled Tvisted Pairs ili FTP:  Kablovi sa FTP ili SFTP oznakama su zaštićeni zaštitom od folije, što pomaže u smanjenju buke i poboljšava kvalitet veze.

Оставите одговор