Kontrola pristupa

Kontrola pristupa: vrste čitača i kako izabrati najbolje rešenje?

Kontrola pristupa: kako izabrati najbolje rešenje?

 

Kontrola pristupa igra važnu ulogu u održavanju prostorija sigurnim i zaštićenim. Ovo je naročito bitno u današnjem svetu gde su zločini i kriminalna ponašanja postali svakodnevnica. Stroga kontrola pristupa komercijalnim prostorijama, poslovnim objektima i kućama sa jednom porodicom je neophodna da bi se pružila prava zaštita ljudi i imovine od mogućih upada.

Poznavanje tipova tehnologija i rešenja za kontrolu pristupa može pomoći krajnjim korisnicima da izaberu rešenje koje najbolje odgovara njihovim specifičnim potrebama. Postavljanje prave kontrole pristupa koja odgovara i koja može da ispuni sve korisničke zahteve je nužnost. Među najpopularnijim i najviše preporučenim opcijama koje nudi sigurnosni sektor su sistemi kontrole pristupa sa radio frekvencijom, proximity, PIN kod, tehnologija otiska prsta.

Kontrola pristupa putem tastature

Jednostavan, tradicionalan i pouzdan pristup putem tastaure i PIN koda se u početku može činiti pomalo zastarelom metodom (pogotovo danas kada su sistemi na bazi prepoznavanja fizičkih osobina sve prisutniji), ali njegova efikasnost upravo i leži u njegovoj jednostavnosti jer ne zahteva nikakve spoljne identifikatore. Mehanizam zatvaranja se oslobađa kada korisnici unesu tačan PIN i obrnuto. Kvalitetni sistemi takođe omogućavaju administratorima da lako modifikuju pristupne kodove, tako da se mogu redovno obnavljati, radi veće zaštite bilo koje kompanije i njenih zaposlenih.

Proximity pristup

Još jedan od najefikasnijih saveznika u sigurnosti za preduzeća je proximity kontrola pristupa blizinom, pogodan način za ulazak i izlazak iz prostorija. Ova tehnologija, koja se može primeniti na široki spektar sektora, koristi specifičnu karticu koja se može nositi u tašni/novčaniku i koja dozvoljava pristup kada se približi na nekoliko centimetara od panela.  Za veću zaštitu tim koji je odgovoran za sigurnost može aktivirati i deaktivirati kartice (ako je potrebno) u bilo kom trenutku.

Pristup čitanjem otiska prsta

Kontrola pristupa pomoću biometrije, na primer otiska prsta, je daleko najsigurniji način, jer se fizičke osobine osobe ne mogu ponoviti ili duplirati. Za instalatere koji žele da svojim korisnicima pruže maksimum, biometrijski sistemi za kontrolu pristupa su prava rešenja.

Kontrola pristupa putem radiofrekvencije

Mogućnost otvaranja ulaznih/ izlaznih vrata radiofrekventnim tehnologijama je sjajno rešenje za garaže, parkirna mesta i slične objekte. Zahvaljujući ovom sistemu, identifikator i prijemnik mogu se držati udaljeni jedan od drugog bez bojazni da će to uticati na nesmetano pokretanje sistema.

Centralizovani i kombinovani sistemi

Centralizovani sistemi za kontrolu pristupa su dizajnirani za upravljanje objektima sa različitim ulazima koji zahtevaju upotrebu specifičnih funkcija, kao što su ograničenja u zavisnosti od kapaciteta posetilaca ili određenih vremenskih ograničenja. Oni omogućavaju pristup određenim prostorijama po unapred utvrđenom planu i rasporedu. Centralizovani sistem može takođe imati evidenciju događaja,  i online i offline.

Kombinovani sistem, poznat i kao multifaktorska autentikacija, predstavlja rešenje koje kombinuje prethodno pomenute tehnologije kako bi se dodali dodatni slojeve sigurnosti. Recimo, korisnik pored toga što mora da predstavi identifikator mora da unese i PIN kod preko tasture. Drugim rečima, ako korisnik izgubi svoju ID karticu/identifikator, svako ko je pronađe ne može da je iskoristi jer je obavezna i unošenje jedinstvenog PIN koda.

 

Svaka od gore navedenih kontrola pristupa je mudar izbor da se obezbedi sigurnost poslovnih, stambenih, industrijskih ili komercijalnih objekata i tako izbegnu neočekivana iznenađenja.

Ako imate bilo kakvih nedoumica i pitanja, možete nas kontaktirati, i pomoći ćemo Vam da izaberete najbolji sistem kontrole pristupa za Vas.