Video Nadzor

Kako izabrati pravu microSD za video nadzor?

microSD za video nadzor

Izbor najbolje SD kartice za sigurnosne kamere predstavlja kritičan i veoma bitan deo obezbeđivanja pouzdanosti sistema za video nadzor. Sada kada su kamere sa internom memorijom postale primarni izbor za mnoge, veoma je bitno znati koju SD karticu izabrati.  

Edge storage opcija u sigurnosnim kamerama je doprinela da sigurnosna rešenja budu fleksibilnija i pristupačnija, međutim pouzdanost skladištenja te vrste je ranije dovođena u pitanje. Veliki deo zabrinutosti je bio zbog nedovoljne sposobnosti standarnih SD kartica koje su mogle da se nađu na tržištu. Kao rezultat toga, specijalne SD kartice za sigurnosne kamere su postale kritična komponenta efikasnog sistema za video nadzor. Bez prave SD ili microSD kartice za čuvanje i upis video podataka, pouzdanost sistema za video nadzor može biti izuzetno kompromitovana.

Da bi zadovoljili rastuće potrebe za sigurnosnim kamerama, kompanije poput Micron-a, Western Digital-a (WD) i Samsung-a su razvile memorijske kartice posebno za potrebe video nadzora. Zašto? Zato što sigurnosne kamere zahtevaju mnogo više od onog što obična SD kartica može da pruži.

Većina microSD kartica na tržištu su namenjene za upotrebu u fotoaparatima, telefonima, tabletima, auto kamerama; nisu dizajnirane za komercijalni i industrijski IP video nadzor. Česta greška koja se danas javlja je da se obična microSD kartica koristi u sistemima video nadzora. Dobar primer toga je da se obična 64GB kartica veoma brzo istroši u tipičnom sistemu video nadzora sa kontinuiranim 8 Mb/s bit rate-om.

Da bi se zadovoljile potrebe za skladištenjem kod sigurnosnih kamera, savetuje se da izaberete karticu sa visokom izdržljivošću i otpornošću na spoljne uticaje – na primer, toleranciju na vrlo visoku ili nisku temperaturu i vlažnost. Sigurnosne kamere mogu da snimaju 24/7 bez obzira na vremenske uslove, a njima je potrebna kartica koja može da snima bez greške sa održivim performansama i ograničenim rizikom od neuspeha.

  1. Kapacitet skladištenja. Izbor kartice kapaciteta koja će obezbediti dovoljno arhiviranje video zapisa. Da li kartica u IP kameri može da skladišti do dve nedelje ili čak mesec dana na traženoj rezoluciji, uz podešene i odabrane tehnike kompresije? U današnjoj industriji video nadzora, rezolucija 1080p je osnovni uslov za IP kameru, a 4K polako postaje popularan i biće verovatno glavni uslov u budućnosti. Uz neprekidno snimanje kvalitetnog video nadzora, biće vam potreban uređaj za skladištenje sa većim kapacitetom koji će zadovoljiti osnovne potrebe za skladištenjem podataka i arhiviranje podataka.
  2. Performanse snimanja. Neprekidno snimanje video zapisa na uređaj za skladištenje može izazvati probleme sa snimcima i kadrovima.. Vaš uređaj za skladištenje mora optimizovati svoje performanse snimanja za korišćenje nadzora kako bi smanjio rizik od gubitka podataka.
  3. Monitoring zdravlja. Izaberite rešenje za skladištenje koje može da prijavi i prikaže životnu upotrebu kartice. Kada kartica istroši svoje životne cikluse, to može da da dovede do neuspeha sistema i potencijalnog rizika gubitka podataka U određenom vremenskom periodu tokom kog kartica nije mogla pravilno da radi. Da bi se smanjio rizik ili smanjili dodatni troškovi održavanja, rešenje za skladištenje treba da bude opremljeno sa funkcijom praćenja zdravlja kartice koja unapred obaveštava korisnike o stanju kartice, da li je potrebno održavanje ili zamena.