Video Nadzor

Kamere za spoljnu ili unutrašnju montažu?

 

Kada je reč o donošenju odluke između korišćenja sigurnosnih kamera posebno dizajniranih za korišćenje na otvorenom nasuprot kamera namenjenih za zatvoren prostor,  mnogi jednostavno pretpostavljaju da bi najbolji izbor uvek bio kamera namenjena za spoljašnju montažu. Međutim, to nije uvek slučaj, jer svaka kamera i svaki dizajn ima svoje i koristi i nedostatke. U suštini, Vi ne želite da po svaku cenu dobijete jedan tip kamere umest nekog drugog tipa; Vi samo želite kameru koja najbolje odgovara vašim potrebama.

ZAŠTO VAM TREBA KAMERA?

Prvo, morate da utvrdite zašto vam je potreban bezbednosni video sistem. U mnogim slučajevima, pojedinci ne razmišljaju o instaliranju sistema bezbednosne kamere sve dok se nešto ne desi. Ovo se više odnosi na stambene objekte, gde nakon provale i obijanja, vlasnici kuće ili stanari jedne zgrade odluče da ima treba video nadzor. Ponekad se ovo odnosi i na firme i preduzeća koja čekaju da se nešto desi, pa tek onda shvate da im je ipak potreban dodatni sistem zaštite.

Međutim, većina preduzeća današnjice će ipak preduzeti preventivne korake kako bi zaštitila svoje investicije putem video nadzora  – naročito ako imaju velike količine skupog inventara. Druge pogodnosti sistema video nadzora radnom mestu podrazumevaju pružanje zaštite klijentima i zaposlenima – a takođe i za osiguranje da je bilo kakvo neprimereno ponašanje od tih istih osoba dokumentovano.

 

U većini slučajeva, kamere za unutrašnju montažu i kamere za spoljnu montažu često poseduju iste karakteristike. Dizajn, oblik i veličina često su identični, jer kamere u zatvorenom prostoru i na otvorenom mogu biti smeštene u bullet, dome, turret kućišta.

 

Međutim, kada se radi o specifičnim karakteristikama – najčešće se misli na sposobnosti za snimanje video zapisa u uslovima slabog osvetljenja – kamere za spoljnu montažu su obično bolje opremljene za rešavanje takvih zahteva. Ovo nije problem kada je područje koje želite da snimate dobro osvetljeno i noću. Međutim, ako vam treba kamera koja će pažljivo snimiti svaki detalj u slabo osvetljenoj ulici ili u tamnom uglu Vašeg dvorišta, ona su kamere predviđene za spoljnu montažu pravi izbor. One dolaze sa funkcijama za bolje snimanje u uslovima lošeg osvetljenja ili čak sa ugrađenim infrared funkcijama.

 

Svaka kamera montirana napolju moraće da bude dovoljno čvrsta i otporna da se suoči i da nastavi da radi u svim vremenskim uslovima. Kamere za spoljašnju montažu (bullet, dome, turret i  naravno PTZ) imaju određen stepen otpornosti, mogu da rade pod ekstremnim temperaturama – bilo niskim ili toplim. Postoje kamere koje su otporne na kišu, vetar, sneg, dok postoje i kamere otporne na udarce poznatije kao antivandal. Ponekad su spoljne kamere skuplje od kamera za unutrašnju montažu, ali taj dodatni toršak može da bude vredan ako Vam je potrbna kamera koja mora često da se suočava sa lošim vremenom i temperaturama koja ide iz krajnosti u krajnost.

Srećom, Hikvision ima veliki izbor kada su u pitanju kamere isključivo za spoljašnju montažu, kao i kamere koje mogu da budu univerzalne: i za unutrašnju i za spoljašnju montažu. Tek nekolicina kamera nema IP66, IP67 ili IK10 sertifikat i samim tim su namenjen isključivo za unutrašnju montažu. U našoj ponudi imamo svega 3 kamere za unutrašnju montažu, sve stale su ili  univerzalne: i za unutrašnju i za spoljašnju montažu ili samo za spoljašnju montažu