Alarmni sistemi

Savremeni alarmni sistem pruža brojne dodatne funkcije koje povećavaju povrat ulaganja

ajax sistem

Tradicionalni alarmni sistemi se često koriste iz jednog razloga, uprkos postojećoj tehnologiji koja nudi brojne dodatne pogodnosti. Većina sistema služi samo za generisanje alarma ili obaveštenja ako dođe do upada. Često je ovaj pristup vođen percepcijom krajnjih korisnika o tome za šta je njihov sistem sposoban. Međutim, savremeni alarmni sistemi mogu pružiti brojne dodatne funkcije i karakteristike dodane vrednosti koje povećavaju povrat ulaganja.

Za mnoge krajnje korisnike, bilo u korporativnom sektoru ili u stambenom prostoru, pod sistemom za otkrivanje uljeza se smatra alarmni sistem, a ova referenca podvlači zašto mnogi kupci vide svoju investiciju donekle jednodimenzionalnom. Alarmni sistemi otkrivaju uljeze, i to je osnovni razlog za njihovo određivanje. Međutim, to ne pruža potpunu sliku kada je u pitanju funkcionalnost.

Kao i mnogi bezbednosni sistemi, otkrivanje uljeza deluje prikupljanjem širokog spektra podataka o statusu u realnom vremenu na datoj lokaciji. U prošlosti su mnogi sistemi koristili jednostavne mehaničke releje. Kako se digitalna tehnologija pojavila, ali je obrada i skladištenje i dalje skupo, podaci koji se nisu odnosili na upad često su odbačeni. Centrala je uglavnom koristila osnovne signale senzora koji se odnose na kretanje ili otvaranje vrata i prozora dok je sistem bio podešen.

Savremena rešenja uživaju znatno viši nivo obrade i skladištenja podataka, što omogućava pametniji pristup. Iako ovi sistemi i dalje nude visok stepen snažne zaštite od pretnji kao što je upad, oni takođe mogu da pruže obaveštenja ako se dogode drugi događaji, poput požara, poplave, dima…

Ajax Systems razvija i proizvodi profesionalnu sigurnosnu opremu. Njihova linija proizvoda uključuje više od 30 uređaja za zaštitu unutrašnjih i spoljašnjih prostorija. Asortiman sadrži detektore pokreta, požara i curenja / poplave, kao i kontrolne table (centrale), proširitelje dometa, tastature, pametne utičnice, releje i dugmad za paniku. Postoje i uređaji za detekciju sa kamerom za video verifikaciju događaja. Ajax sistem je pogodan za zaštitu bilo koje vrste prostorija od provale, požara i poplave. Ako se dogodi događaj, odmah aktivira sirene, obaveštava korisnike putem mobilne aplikacije i prenosi informacije o alarmu u ARC (centar za prijem alarma).

MotionCam detektori imaju integrisanu kameru za uklanjanje lažnih alarma. Detektori ne snimaju danonoćno, već snimaju slike samo kada se aktiviraju. Ako je potreban video nadzor, moguće je integrisati video kamere nezavisnih proizvođača pomoću RTSP protokola.

Ajax uređaji komuniciraju putem sopstvene Jeweller radio tehnologije, koja obezbeđuje dvosmernu komunikaciju u operativnom dometu do 2km u zavisnosti od uslova na lokaciji. Preneti podaci su zaštićeni od šifriranja. U slučaju smetnji ili pokušaja ometanja, sistem prelazi na besplatnu radio frekvenciju, kao i obaveštavanje korisnika i monitoring centra (ukoliko postoji). Ajax-u je potrebno manje od 0,15 sekundi da dostavi obaveštenje o aktiviranom alarmu.

Oprema Ajax ocenjena je ocenom 2 EN 50131, kao i standardom zaštite od požara EN 14604. Centralne kontrolne table rade pomoću sopstvenog OS-a. Detektori koriste ugrađene baterije sa radnim vekom do 7 godina, a HUB uređaji imaju bateriju koja pruža rad do 16 sati u slučaju nestanka struje. Sistem koristi SIM-karticu za mobilnu vezu. Ako sistem prekine vezu, Ajax Cloud server prijavljuje problem nakon sedam minuta, zahvaljujući redovnom anketiranju.

Instalacija i konfiguracija su jednostavni, koristeći QR kodove na uređajima i u aplikaciji Ajax. Ovaj postupak traje manje od jednog minuta, a podrazumevana podešavanja su optimalna za većinu aplikacija. Detektori, upravljački uređaji i HUB konfigurišu se na daljinu putem aplikacije. Obaveštenje se generiše kada uređaj ne radi ispravno ili zahteva zamenu baterije. Za korisnika,  sistem se najlakše kontroliše putem mobilne aplikacije. Obaveštenja osiguravaju da su korisnici svesni statusa sistema. Ajax takođe ima podsetnike za geolokaciju koji pomažu u održavanju sistema naoružanim.

Asortiman Ajax-a uključuje bežične plug-and-play utičnice, releje za napajanje i releje slabe struje. Oni omogućavaju kontrolu električnih uređaja ili svetla putem mobilne aplikacije Ajax. Moguće je konfigurisati sistem za automatsko upravljanje situacijama, kao što je automatsko isključivanje vode ako se otkrije curenje, isključivanje napajanja u slučaju požara, konfigurisanje simulacije aktivnosti u kući kada prostorija nije zauzeta itd.

PROČITAJTE VIŠE

Оставите одговор