Video Nadzor

Spoljna kamera za video nadzor – kako napraviti dobar izbor?

Spoljna kamera za video nadzor

Odabir unutrašnje kamere je jednostavan postupak za većinu integratora sistema video nadzora. Osvetljenje je uglavnom odgovarajuće, lokacije su manje ili više dobro definisane (u zavisnosti od objekta), a izbor kamere je poprilično jasan. 

Sa druge strane imate kamere za spoljnu montažu koje zahtevaju malo pažljivije razmatranje pre montaže. Ako neko odluči da “upadne” u Vaše prostorije, spoljne kamere su prva i glavna linija odbrane. Niko ne žeil da uljez uđe u kuću njihovu kuću i da tek tada saznaju da im neko obija kuću. Dakle, potrebne su potpuno opremljene spoljne kamere koje pažiljivo štite prostor oko objekta. 

Mnogi kupci nisu upoznati da razlikama između unutrašnje i spoljašnje kamere, niti poznaju koje su to uopšte karakteristike koje kamera mora da ima da bi se nazivala spoljnom. To što na tržištu postoji mnoga brendova koji nude razne specifikacije dodatno otežava izbor. 

Dakle, evo liste stvari koje na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine spoljne kamere za video nadzor:

Ne možete stalno sedeti ispred monitora i gledati snimke sa kamere u nadi da ćete uočiti uljeza. Morate biti upozoreni kada postoji nešto na šta je potrebno da obratite pažnju. Kamera sa opcijom reagovanja na pokret može da otkrije kada u vidnom polju postoji pokret. Ovo je takođe funkcija koja štedi energiju (čitaj uštedu troškova), jer bi kamere mogle da se postave za snimanje vizuelnih snimaka samo kada detektuju kretanje, štedeći energiju i prostor na hard disku.

Spoljne kamere možda nemaju luksuz odgovarajućeg osvetljenja kao što to imaju unutrašnje kamere. Često tokom noći ove kamere moraju da rade u mračnom okruženju i zbog toga im je potrebna noćna funkcija vida. Postoje različite vrste tehnologija koje se koriste kako bi kamere mogle da vide u mraku: termalne kamere, infracrvene kamere. 

Spoljne kamere su izložene elementima. Kiša, sneg, prašina, vrućina ili bilo šta drugo u zavisnosti od mesta gde živite mogu da ih oštete. Kao da to nije dovoljno, uljezi takođe mogu pokušati da unište kamere pre nego što provale u Vaš objekat. To znači da spoljne kamere moraju biti otporne na vremenske uticaje, da imaju sertifikat kao što je IP67 ili IP66 ili IK10. Mogu se instalirati i sa kućištem radi dodatne zaštite, iako će to uvećati troškove. Pored toga, funkcija termostatske kontrole pomogla bi da se osigura da ne postoji kondenzacija koja zamagljuje sočiva za vreme toplog i vlažnog vremena.

Spoljne kamere za video nadzor često moraju da pokrivaju velike prostore, a za to je potrebno najšire moguće vidno polje. U zavisnosti od veličine područja koje planirate da pratite, možete birati između objektiva ribljeg oka ili panoramskih kamera sa jednim / više objektiva. U nekim slučajevima, za fokusiraniji prikaz, možete odabrati kamere sa snažnim zumiranjem (PTZ) koje mogu skenirati celokupno područje sa jednog na drugi kraj.

Ne nude sve kamere audio, ali ova funkcija bi se u nekim slučajevima mogla pokazati neprocenjivom. Audio može raditi dvosmerno, jer može pokupiti šta se dešava napolju, kao i pomoći vlasniku da komunicira s ljudima izvana putem zvučnika. Ovo će vam pomoći da upozorite uljeze pre nego što mogu da vam naprave probleme.

Nijedna od gore navedenih funkcija neće vam pomoći ako nemate odgovarajuće kablove koji obezbeđuju neprekidno napajanje električnom energijom i prenos podataka. Mnoga pravila koja važe za kamere, posebno u pogledu vremenskih nepogoda i otpornosti na udarce, odnose se i na infrastrukturu. Neki kupci možda vole Wi-Fi, a iako je ovo odlična opcija da izbegnete korišćenje dugačkih kablova, ako je vaša bežična veza nestabilna, kamera neće raditi ispravno.

Ovo su neki od najvažnijih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine spoljne kamere. Pored ovoga, postoje i druge funkcije na koje možete obratiti pažnju poput prepoznavanja lica koje vam pomažu da identifikujete ljude, mogućnosti integrisanja sa uređajima drugih proizvođača za kućnu automatizaciju i kapaciteta za daljinsko gledanje koje bi vam trebale omogućiti pristup video zapisima na vašem mobilnom uređaju ili druge uređaje povezane na Internet. Konačno, očigledna stvar koju treba potražiti je rezolucija kamere. Zato bi što pre trebalo da zaboravite na kamere čija se rezolucija meri u TV linijama, a ne u pikselima, kao i na HD kamere (rezolucije 1 i 1.3 megapikesla). Ako planirate da kupite novu kameru ili je došlo vreme da zamenite stari sistem, gledajte da kupite kameru sa što boljom rezolucijom jer što je veća rezolucija i kvalitet kamere, bolji će biti snimci i prikaz sitnih detalja.