Video Nadzor

Da li je PTZ kamera uvek bolji izbor od fiksne kamere?

PTZ kamera

 

Point, tilt i zoom odnosno PTZ kamere predstavljaju neverovatno napredne komade bezbednosne tehnologije. One nude visok stepen raznovrsnosti na način da ih možete ručno kontrolisati, a takođe mogu da se programiraju da samostalno obavljaju redovne kretnje kao što je konstantno  pregledanje velikih površina. Ali treba imati na umu da sve prednosti koje donosi PTZ kamera imaju svoju cenu. Iako većina ljudi jednostavno pretpostavlja da su PTZ kamere uvek bolji izbor od fiksnih kamera, evo nekih stvari koje treba uzeti u obzir prije ulaganja u sigurnosni sistem.

PTZ kamere imaju tendenciju da budu uperene upravo tamo gde vam baš nije potrebno da budu i to baš u onom trenutku kada je bilo potrebno da snime potpuno drugu stvar, a sve na osnovu njihove sposobnosti da pruže toliku pokrivenost. Ako odlučite da koristite PTZ kameru umesto nekoliko fiksnih kamera, ona vam može uštedeti i vreme i novac na početku, posebno ako je programirate za automatsko pomeranje po zadatmo obrascu, ali kamera neće biti u mogućnosti da se sama zaustavi ako prepozna neko kretanje ili nešto što nije u redu na isti način na koji bi fiksna kamera sa mogućnostima otkrivanja pokreta mogla. Međutim, ako imate kontrolnu sobu ili osobu koja će upravljati i nadgledati PTZ kameru u svakom trenutku, onda će potpuna svestranost PTZ kamere lako zameniti čak i najsavremeniju mrežu fiksnih kamera.

 

U slučaju da imate više od samo jednog sigurnosnog sistema, PTZ kamera je često bolja opcija od fiksnih kamera. U kombinaciji sa alarmnim sistemima i kontrolom pristupa, podešavanjem PTZ-a za reagovanje kada je na primer neki drugi senzor sprečen ili ometen, znači da možete pokriti veliki prostor samo sa jednom kamerom. Naravno, ako se nešto desi na vašoj imovini bez isključivanja jednog od ovih senzora, čak i najsofisticiranija PTZ kamera možda neće uhvatiti pravi snimak ako se desi da ne bude okrenuta u pravom smeru u pravo vreme – ili ako je samo podešena da se aktivira kada se jedan od vaših sekundarnih sigurnosnih senzora aktivira.

Jedna PTZ kamera može koštati više puta nego čak i nekoliko najsofisticiranijih fiksnih kamera. Ako su finansije problem, možete dobiti jednaku pokrivenost – ako ne i bolju – sa tri ili četiri fiksne kamere postavljene da imaju preklapajuća polja gledišta umesto samo jedne PTZ kamere koja bi mogla pokrivati istu oblast i to u teoriji. Osim toga, svi pokretni delovi PTZ kamere su podložni mnogo većoj istrošenosti od fiksne kamere, što znači da ćete nakon nekoliko godina morati da se suočite sa istrošenim ili sporim motorima. Troškovi održavanja PTZ kamere samo dodatno povećavaju trošak instaliranja PTZ kamere, tako da sistem koji sadrži više fiksnih kamera može biti mnogo isplativiji na duže staze.