Alarmni sistemi

Zašto je za bezbednosni sistem toliko važno da dobije Ocenu?

Zašto je za bezbednosni sistem toliko važno da dobije Ocenu?

Da bi se sistem smatrao zaista profesionalnim bezbednosnim rešenjem neophodno je da prvo prođe nezavisnu inspekciju. Kada uređaj prođe sertifikaciju, garancija proizvođača o funkcionalnosti, pouzdanosti i trajnosti dobija na težini i postaje više o napisane reči. Tada su to dokazane činjenice i tek tada će korisnici biti sigurni da mogu tom proizvodu da povere svoju imovinu, pa i život, na čuvanje.

Dakle, hajde da malo pišemo o tome kako se bezbednosnim sistemima dodeljuju sertifikati o usaglašenosti i stepenima pouzdanosti, koji su poznati i kao ocene (Grade). Koje su ključne razlike između njih, šta je postupak testiranja i kako potvrđivanje garantuje kvalitet. 

Kad je tehnologija odgovorna za imovinu ljudi, kao i njihov život, ona mora biti što je moguće pouzdanija. I bilo bi neodgovorno i naivn oslanjati se samo na deklarisane karakteristike i tvrdnje proizvođača – potreban je kvalifikovan i nepristrasan pregled. Na evropskom tržištu bezbednosti, sigurnosni standard nosi oznaku EN 50131-1: 2006.

Akreditovane laboratorije bezbednosnu opremu izlažu određenim testovima: 

  • da li je oprema otporna na vremenske uticaje,
  • kako se odupire mehaničkim smetnjama i spoljnim elektromagnetnim poljima,
  • kakav je kvalitet radio komunikacije,
  • kao i to da li je spolja moguće uticati na rad bezbednosnih uređaja.

Svi rezultati  ispitivanja se beleže i pregledaju od strane sertifikacionog tela. Ako su izvršeni svi potrebni testovi putm ispravnih metoda i svi   dokumenti su pravilno izdati, tada organizacija dodeljuje sertifikat i dodeljuje ocenu pouzdanosti testiranim  uređajima.

Pouzdanost sigurnosnog sistema određena je njegovom sposobnošću da se suprotstavi napadačima različitih stepena znanja i opreme. ŠTO JE VEĆA OCENA, SIGURNOSNI SISTEM JE OTPORNIJI! Postoje dva izuzetka kod ocenjivanja koje je neophodno da znate:: Grade  4 je redak u sistemima masovnog tržišta, jer su standardni zahtevi izuzetno visoki i nemoguće ih je dostići, a Grade 3 se može dodeliti samo žičnim bezbednosnim sistemima. Tako, na primer, proizvođači savremenih bežičnih bezbednosnih sistema mogu biti nagrađeni ili samo sa ocenom 1 ili ocenom 2. 

Bez ulaska u posebne tehničke detalje opreme, ovako izgledaju ocene:

  • Grade 1. Sistem može da se odupre neiskusnim napadačima. Štiti najočitiji ulazne tačke, kao što su ulazna vrata. Pogodan je za prostore koji se suočavaju sa minimalnim rizikom od provale i najčešće unutar sebe nemaju ne sadrže dragocenosti.
  • Grade 2. Sigurnosni sistem može da se odupre iskusnim napadačima koji imaju specijalnu opremu. Štiti vrata, prozore i ostale moguće ulazne tačke. Pogodan je za kuće, stanove, apartmane, kancelarije…
  • Grade 3. Sigurnosni sistem može da se odupre uljezima sa profesionalnim veštinama i znanjem koji koriste prenosnu elektronsku opremu. Svaka moćua ulazna tačka je zaštićena, kao i zidovi i tavan. Pogodan je za velike komercijalne objekte, kao što su tržni centri.
  • Grade 4. Sigurnosni sistem može da se odupre profesionalnim grupama koje unapred planiraju napade i imaju kompletnu opremu. Ovakvi sistemi su pogodni za zaštitu predmeta koji su izlloženi najvećem riziku od pljačke ili terorističkog napada. 

Iako se ocene dodeljuju  pojedinačnim uređajima, bezbednosni sistemi se procenjuju kao celina. Tako da ocenu sistema određuje uređaj sa najnižom ocenom. Ako je samo jedan sigurnosni detektor sertifikovan sa najnižom ocenom Grade 1 (bez obzira da je ostalih 50 komponenti istog sistema dobilo ocenu Grade 3), ceo bezbednosni sistem će dobiti ocenu Grade 1!

Proizvođaču je potrebna sertifikacija za svoje uređaje. Tačka. To je jedini način na koji se sigurnosni sistem može ravnopravno takmičiti na masovnom tržištu i boriti se za nove korisnike. Svakom rešenju za bezbednost je to potrebno. 

Sertifikacija je izazov za proizvođača. Standard EN 50131 navodi zahteve za sve aspekte sigurnosnog uređaja. To dodatno tera proizvođače da traže i pronalaze kvalitetna rešenja i podstiče ih na stvaranje zaista pouzdanog proizvoda. I dok overantovana tehnologija ne mora da se igra po ovim pravilima, druga strana je ta što oni mogu u svakom trenutku da propadnu.

I možda je ovo pitanje pravi  kliše, ali je istina: koliko može da bude visoka  cena kada je u pitanju bezbednost i sigurnost?

Оставите одговор