Alarmni sistemi

Alarmni sistemi i sve što treba da znate o njima

Verovatno ste do sad pročitali dosta tekstova vezanih za alarmne sisteme i njihovo delovanje. Pokušaćemo da sve to stavimo ovde na jedno mesto gde možete da dobijete informaciju:

 1. šta su alarmni sistemi;
 2. koje su osnovne komponente alarmnih sistema;
 3. koja je cena alarmnih sistema;
 4. koji alarmni sistem da izaberete

1. Šta su tačno alarmni sistemi?

Alarmni sistemi ili poznati i kao protiv-provalni sistemi su dizajnirani za otkrivanje neovlašćenog ulaza/upada u stambeni/poslovni objekat ili neku drugu oblast.

Alarmni sistemi se koriste u stambenim, komercijalnim, industrijskim i vojnim objektima za zaštitu od provale (krađe) ili imovinske štete, kao i lične zaštite protiv uljeza. Određeni tipovi alarmnih sistema imaju samo jednu svrhu kao što je zaštita od provale, dok postoje i kombinovani sistemi koji pružaju pružaju zaštitu od požara i upada. Alarmni sistemi se takođe mogu kombinovati sa sistemima za video nadzor i na taj način i snimiti čin provaljivanja. Postoje mali jednostavni alarmi čiji cilj je samo da naprave glasnu i neprijatnu buku koja će oterati provalnika, dok postoje i komplikovani višenamenski alarmni sistemi kompjuterskim nadzorom i kontrolom.

2. Koje su osnovne komponente alarmnih sistema?

Najosnovniji alarmni sistemi ( ovde govorimo o sistemima proizvođača PARADOX jer u vreme pisanja ovog teksta ovaj proizvođač je bio ubedljivo najpopularniji alarmni sistem u Srbiji ) se sastoje od alarmne centrale, napajanja za centralu, kutije za centralu, od jednog ili više senzora za otkrivanje uljeza, tastature, sirene… Senzori služe za detekciju događaja kao što je otvaranje vrata, lom stakla, kretanje… Alarmna centrala upravlja radom svih elemenata sistema, prima signale detektora i vrši uzbunjivanje pomoću sirena ili obaveštava korisnika putem telefona ili GSM mreže.

Paradox alarmni set sa unutrašnjom sirenom
Paradox alarmni set sa unutrašnjom sirenom

Standardni alarmni sistemi koriste sledeće komponente:

 • Alarmna centrala – kontrolni panel na koji se povezuju svi elementi i ona je “mozak” sistema jer upravlja svim elementima sistema, čita senzorske ulaze, prati kada se alarm aktivira/deaktivira, prati moguće greške u sistemu.  U modernim sistemima, ovo je obično jedna ili više računarskih ploča unutar metalnog kućišta, zajedno sa napajanjem. Centrale se napajaju putem trafoa, a obavezna je i dodatna baterija koja će napajati ceo alarmni sistem ukoliko dođe do nestanka struje.
 • Tastature – mali uređaji koji se tipično nalazi na zidu i  funkcioniše za komunikaciju korisnika sa alarmom. Putem tastature se vrši uključivanje/ isključivanje alarma, programiranje i kontrola celokupnog alarmnog sistema. Osim tastera, tastature obično karakterišu indikatorska svetla, mali ekran sa više karaktera ili oboje. LED tastature su tipovi na kojima se nalaze samo tasteri koji su osvetljeni LED diodama koje indikuju trenutno stanje sistema. Noviji modeli tastatura imaju  LCD ekrane na kojima je tekstualno ispisano stanje sistema, kao i neke dodatne informacije (naziv zone, trenutno vreme i datum, stanje alarmnog sistema i td.), a sve popularnije su i tastature sa color LCD ekranima osetljivim na dodir.
 • Senzori – uređaji koji otkrivaju upad. Senzori se mogu postaviti na obim zaštićenog područja, unutar njega ili oboje. Senzori mogu da otkriju uljeze različitim metodama, kao što su praćenje vrata i prozora za otvaranje ili praćenjem nezbrinutih enterijera za pokret, zvuk, lom stakla, vibracije ili druge poremećaje. Senzori mogu biti povezani sa alarmnom centralom žičanom ili bežičnom vezom. Najčešće korišćeni senzori:
  • Pasivni infracrveni detektori (PIR) nude pristupačnu i efikasnu funkcionalnost. PIR detektori su u stanju da razlikuju prisutnost objekta praćenjem ambijentalne temperature posmatranog prostora, a zatim detekcijom promene temperature koja je uzrokovana prisutnošću objekta. Korišćenjem principa diferenciranja (koja proverava prisutnost), PIR detektori proveravaju da li je provalnik ili objekat prisutan. Kreiranjem individualnih zona detekcije, gde svaka zona uključuje jedan ili više nivoa, postiže se diferenciranje. Između zona, postoje neaktivne oblasti koje senzor koristi da bi izvršio upoređivanje.
  • Mikrotalasni detektori. Ovaj tip detektora emituje mikrotalase korišćenjem predajnika i detektuje reflektovane talase ili smanjenje intenziteta korišćenjem prijemnika. Predajnik i prijemnik se uobičajeno nalaze u okviru istog kućišta. Da bi smanjio procenat lažnih alarma, ovaj detektor obično dolazi sa integrisanim PIR detektorom.
  • Infracrvene barijere detektuju prisutnost provalnika emitovanjem infracrvenih snopova, gde ti snopovi mogu biti prekinuti. Barijere se obično isporučuju u kompletu od dva uređaja, gde je jedan uređaj prijemnik, a drugi predajnik. Tehnologija služi za obezbeđivanje velikih dužina (perimetarska zaštita), a može se koristiti i u kompletima od 3 i više barijera kako bi se napravila što kompleksnija zaštita. Barijere mogu biti za unutrašnju i spoljašnju montažu.
  • Detektori loma stakla se mogu koristiti za zaštitu internog perimetra objekta. Lomljenje stakla generiše širok spektar frekvencija. Ovaj opseg se može kretati od infrazvučnog nivoa (ispod 20Hz i nečujan je za čoveka), preko nivoa od 20Hz do 20kHz koji ljudi mogu čuti, sve do ultrazvučnog, koji je iznad 20kHz i koji se ne može čuti. Akustični detektori loma stakla se montiraju blizu staklenih površina i osluškuju frekvencije na kojima se javlja lomljenje stakla. Seizmički detektori loma stakla se razlikuju u tome što se montiraju na staklene površine. Lomljenje stakla proizvodi specifične frekvencije koje putuju kroz staklo, a često i kroz okvir prozora i okružujuće zidove i plafon. U najčešćim slučajevima, najjače frekvencije se generišu između 3 i 5 kHz, u zavisnosti od vrste stakla i prisustva plastičnog međusloja. Seizmički detektori loma stakla “osećaju” ove frekvencije i generišu alarm.
  • Dimni, toplotni i detektori ugljen-monoksida. Neki sistemi takođe mogu biti opremljeni i sa dimnim, toplotnim i/ili detektorima ugljenmonoksida. Ovi detektori se obično karakterišu podešavanjem tzv. 24-časovnih zona (zone koje su neprekidno aktivne). Dimni detektori i toplotni detektori smanjuju rizik od požara, dok detektori ugljen monoksida smanjuju rizik od trovanja ugljen monoksidom.
  • Vibracioni detektori. Ovi uređaji se obično montiraju na sefove i primarno se koriste da detektuju vibracije. Tehnologija se oslanja na nestabilne mehaničke konfiguracije koje su deo električnog kola. Kada se dogodi vibracija, nestabilni deo kola se pomera i prekida protok struje, što rezultuje alarmom. Tehnologija uređaja se razlikuje i može biti osetljiva na različite nivoe vibracija.
 • Upozoravajući uređaji: Oni označavaju stanje alarma. Najčešće, to su zvona, sirene i / ili treperenja svetla. Sirene imaju dvostruko dejstvo, da upozore vlasnika da je došlo do upada i da zastraše provalnika.

3. Cena zavisi od proizvođača, povezivanja i složenosti sistema.

Cena alarmnih sistema zavisi od brenda za koji se opredelite i od veličine objekta oblasti koju želite da osigurate. Što veća oblasti i više ulaza, potrebna je veća i jača centrala i više senzora.

Takođe, bežični alarmni sistemi imaju veću cenu od žičanih. Što se tiče brenda, alarmni sistemi kojima smo mi ukazali poverenje su Paradox, i AJAX ( sa ovim bežičnim alarmom smo oduševljeni, ali o tome možete čitati OVDE. ). Na našoj prodavnici imate prikazane cene alarmnih komponenti, čak imate i napravljene već neke osnovne setove te ako niste sigurni šta Vam je sve potrebno da bi sistem funkcionisao u specifikaciji tih setova imate tačno navedeno šta je sve potrebno.

4. Koji alarmni sistemi su za Vas?

Paradox je standard kada su alarmni sistemi u pitanju. Ako uđete u neku zgradu, poslovni prostor ili kuću i vidite alarm, velika je šansa da se radi o Paradoxu. On ima žičane i bežične sisteme, jeftiniju i skuplju varijantu i svoje alarmne sisteme svrstava u tri serije:

 • EVO serija obezbeđuje najviši nivo zaštite namenjen bankama, vojnim objektma, državnim ustanovama, luksuznim stambenim objektima i svim objektima gde je neophodna maksimalna bezbednost.
 • SPECTRA je serija žičanih alarmnih sistema i predstavlja kombinaciju inovativnih funkcija sa naprednim komunikacijskim modulima i kao rezultat pruža jedinstveni nadogradivi alarmni sistem.
 • MAGELLAN dvosmerni bežični alarmni sistemi predstavljaju kombinaciju sigurnosti, bežične udobnosti, jednostavne instalacije, modernog dizajna  i atraktivnih funkcija za korisnike.

Više o Paradox serijama pročitajte OVDE. 

AJAX alarmni sistem

Bez žica. Bez brige! Novina na našem tržištu je AJAX alarmni sistem sa Grade 2 ocenom. Najnagrađivaniji bežični sistem u Evropi.

Bežični sistem koji je vrlo lepo dizajniran, lako se montira, još lakše podešava i upravlja putem aplikacije na pametnom uređaju, rade pod velikim opterećenjima (frekvencija 868MHz, dvosmerna komunikacija, radni raspon do 2.000 metara udaljenosti na otvorenom prostoru) uz istovremenu štedljivost (trajanje baterije detektora je do 7 godina) i veličinu (može biti najviše do 100 spojenih uređaja na jednom HUB uređaju).

Hikvision alarmni sistem

Hikvision alarmni sistem je sistem vrlo sličan Ajax-u: bežičan, sa velikim dometom senzora, dugim vekom trajanja baterija. Novi sistem uključuje kompaktnu centralu za širok spektar detektora i perifernih uređaja, pokrivajući otkrivanje upada, video verifikaciju, otkrivanje dima, otkrivanje poplava i kućnu automatizaciju. Razvijen imajući na umu i instalatera i korisnika, alarmni sistem se može konfigurisati prema različitim potrebama. Složenost instalacije je minimalna, tako da krajnji korisnik može lako upravljati sistemom pomoću svog intuitivnog korisničkog interfejsa.

 

Odabir pravog sigurnosnog sistema važan je deo pružanja zaštite Vašem domu! Najbolji sistem bezbednosti u velikoj meri zavisi od Vaših zahteva i budžeta, i naravno dobrih brendova kakvi su svakako Ajax, Hikvision i Paradox. Svakako pre odabira, preporuka je da pročitate neke od dole navedenih tekstova, pogledate komponente na našem sajtu i kontakirate nas za savet i pomoć pri odabiru. 

 

PROVISION

ALARMNI SISTEMI

Pre odabira i konačne odluke, bitno je da znate i ovo: